TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

RTL-ov 'Da pukneš': od čega i iz čega bismo to trebali pucati?

  • 20.04.2017 u 14:18

  • Bionic
    Reading

    Novi serijal na RTL-u, 'Da pukneš', prikazuje navodno smiješne i bizarne videozapise preuzete s interneta, odnosno od licencnog partnera. Osim što su ti isječci samo povremeno slabašno smiješni, u emisiji su posebno bespotrebni komentari i najave Davora Jurkotića i Belme Džombe.

    Nije mi jasna jedna stvar u vezi s emisijom 'Da pukneš'. Bila sam prije nekog vremena - mislim čak u veljači - čitala neki članak kojim se najavljivao povratak Belme Džombe na televiziju i u njemu je, koliko se sjećam, pisalo da će se taj revolucionarni i za svjetsku budućnost važan događaj dogoditi negdje u ožujku, kada počinje emitiranje emisije 'Da pukneš'. I sad, ne znam jesam li ja slabo pratila TV program na RTL-u, je li ta emisija bila u nekom terminu kada je nisam mogla uhvatiti, označavaju li RTL-ovci pogrešno sezone i epizode koje se sada emitiraju, ali u svakom slučaju, prema onome što piše u najavama ove emisije, ona je s emitiranjem počela ovaj tjedan. Kažem, možda se varam, možda su je oni već negdje emitirali i ovo je zapravo repriza, ali meni ne izgleda tako. Samo mi nije jasno zašto je početak emitiranja toliko kasnio. Zbog visokih zahtjeva produkcije i logistike zacijelo nije.

    'Da pukneš' je, naime, jedna od onih emisija koje su licencirane ili što već sa stranih programa, ali pritom zapravo nije napravljena neka domaća varijanta, nego je sadržaj izvorne emisije uglavnom totalno kopiran i dodani su mu domaći voditelji u studiju. Nalik je to onim emisijama koje su se također emitirale na RTL-u, a u kojima bi Renata Sopek predstavljala top-listu nečega vezanog uz slavne osobe, primjerice, top 10 celebrityja s najvećim grudima, top 10 najgorih narkomana u Hollywoodu ili, štajaznam, top 10 razloga iz kojih je bolje emigrirati u Alep nego gledati ovakve gluposti. Stajala bi Renata tako pred kamerama i najavljivala svako mjesto na toj top-ljestvici, a onda bi se emitirali prilozi iz izvorne emisije, samo s prevedenim tekstom koji bi čitao spiker. Jer sačuvaj bože da bi se platilo nekome da napiše originalan tekst.

    E, pa 'Da pukneš' je napravljen na vrlo sličnu foru, s tim da čak i nema top 10 ljestvice - ili ih možda ima, ali sam ih ja propustila jer sam negdje na pola emisije prestala gledati, uviđajući da mi je najbolje što sam dosad pogledala - blok reklama. Još hajde ti videoisječci - većina ih je glupa ko noć i smiješna je samo priglupoj djeci čije su majke pile varikinu u trudnoći, ali tko sam ja da sudim tuđem smislu za humor. Već je i prema onome što ljudi znaju dijeliti po društvenim mrežama jasno da je nekim ljudima smiješno zbilja svašta. Čovjek stane pred kameru, kaže da je iz Popovače i zakoluta očima, a deset ljudi zašera video i napiše LOL. U redu. Nisam dovoljno stručna da bih dijagnosticirala epidemiju gluposti pa ću se suzdržati. Drugim riječima, još bih te isječke nekako mogla i shvatiti. Vjerojatno se biraju po sistemu: ako je bilo dobro Englezima za njihovu emisiju, dobro je i nama. 

    No čak i ako apstrahiram te priproste isječke u kojima je strašno smiješno kad padneš sa stolca, palicom za bejzbol razbiješ djetetu glavu ili ti, dok radiš sklekove, dvaput padne strunjača na glavu - nije mi jasno zašto su u emisiji bili potrebni voditelji u studiju. Neću čak ni ulaziti u to rade li Belma Džomba i Davor Jurkotić svoj posao dobro ili loše, samo ću konstatirati da su u emisiji potpuno bespotrebni. Odnosno, da budem preciznija, bespotrebni su iz gledateljske perspektive. Možda su RTL-u potrebni. Možda zahvaljujući njihovoj prisutnosti tu emisiju mogu predstaviti kao program domaće proizvodnje. Možda ne. Nemam pojma. Ali ne vidim drugog razloga da oni budu tamo. Koliko god se scenaristi (ili tko već) trudili pa im smišljali ko fol duhovite napomene (uglavnom o Belminu mužu i Davorovoj ljepoti) te ubacivali nekakve oblačiće u kojima se među njihove replike ubacuju vrtni patuljci i porculanske mačke koji stoje na komodi iza fotelja na kojima sjede voditelji.

    Emisije u kojima se kometiraju viralni trendovi s interneta ili se prikazuju smijeni kućni videosnimci nisu niti novost niti loša televizijska ideja. Ima ih mnogo, počevši od legendarnog 'Šaljivog kućnog videa' s Bobom Sagetom pa sve do novije emisije 'Tosh.0' na Comedy Centralu. No u svim boljim izdanjima takvog ili sličnog formata riječ je o kreativnom pristupu, o tome da autor emisije ili njezini scenaristi ulažu podosta truda u to da samom prikazu isječaka dodaju i nešto vlastite duhovitosti, kreativnosti, komentara, pameti. Postoji, međutim, i lakši te - u ovome je slučaju to vjerojatno ključni moment - jeftiniji put. Jednostavno prekopiraš isječke iz licencirane emisije, prevedeš komentare originalnog spikera, a u studiju posjedneš dvoje koliko-toliko poznatih voditelja da ne čine ništa mnogo kompliciranije od toga da budu generički simpatični. 

    RTL je, naravno, odabrao ovaj drugi put. Mislim da nakon prve dvije emisije više neću provjeravati hoće li ga ikako drugačije razvijati. Ionako vjerojatno znam odgovor.