TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

RTL je oteo omiljenu voditeljicu s HRT-a, a vijesti im sad više sliče na Novu TV

  • 12.04.2018 u 15:33

  • Bionic
    Reading

    Informativnu emisiju 'RTL Danas' od ponedjeljka više ne vodi samo jedna, nego je vode dvije osobe. Ovaj su tjedan to bili Tomislav Jelinčić i Jelena Pajić i iako je dolazak Jelene Pajić s HTV-a na RTL očito dobitak za RTL, nije sasvim jasno zašto se 'RTL Danas' morao preštrikati u dvoglasnu pjesmu

    Već se neko vrijeme priča o prelasku Jelene Pajić s HRT-a na RTL, a prošlog smo tjedna u medijima saznali i u kojoj će ulozi nastupiti u RTL-ovskom svijetu. Postala je još jedna voditeljica informativne emisije 'RTL Danas', koji je ovaj tjedan prvi put vodila zajedno s Tomislavom Jelinčićem. RTL je, naime, odlučio 'preštrikati' svoju središnju informativnu emisiju u dvoglasnu pa je od sada umjesto jedne, vode dvije osobe, što, očito je, sada više nalikuje stilu druge domaće komercijalne televizije. Ima li to ikakve veze s pokušajem privlačenja gledatelja koji i dalje najviše gledaju Dnevnik Nove TV ili je 'RTL Danas' preinačen iz nekih drugih razloga - ne znam.

    Jelena Pajić Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

    Rezultati su, barem onoliko koliko je moguće suditi nakon prva tri dana prikazivanja, sasvim u redu. Promjena voditeljskog modela s jednostrukog u dvostruki nije, doduše, donijela padanje u nesvijest od dinamike i zanimljivosti kao što se to impliciralo u najavama, ali nije niti ništa pokvarilo. RTL-ove glavne vijesti ilitiga 'RTL Danas' i dalje je sasvim solidna informativna emisija, čijoj je kvaliteti dosad najviše pridonio odlazak Mirjane Hrge. Okej, okej, šalim se. Odlazak Mirjane Hrge bio je veliki gubitak. Još danas plačem.

    Što se snalaženja Jelene Pajić u novoj sredini tiče, mogli bismo cjepidlačiti i reći da je jedan od protekla tri dana na početku emisije gledala u pogrešnu kameru i dvaput izgovarala prvih par riječi najave, ali to je doista sitnica. U svemu ostalom se, naime, njezina prisutnost primjećuje kao pozitivna. Ima, naime, jedna stvar u kojoj HRT prednjači ispred svojih komercijalnih konkurenata - bolje educiraju svoje novinare i voditelje. Uče ih pravilno naglašavati, istreniraju ih da imaju bolju dikciju, sve u svemu, imaju vrlo dobru službu koja novinare i voditelje uči govoriti u eteru i to dobar dio njih prati cijeli život. Ne samo na druge poslove, nego i na kave s prijateljima. Ne šalim se. Pokušajte otići s bilo kojim istaknutim HRT-ovskim talking headom na pivo i nakon nekog ćete vremena padati sa stolca, ali ne od piva, nego zbog toga što će vam vic o tri debela Nijemca pričati istim tonom i naglaskom kojim Duško Ćurlić najavljuje nastup eurovizijskih pobjednika.

    Jelena Pajić u emisiji 'RTL danas' najavljuje prilog o iscjelitelju Braci

    U redu, u redu, i ovdje se šalim. No činjenica jest da se odmah pri pojavi Jelene Pajić u eteru RTL televizije primijetilo da govori uvježbanije, zvučnije, s boljom dikcijom nego ostali voditelji. No ono što je bilo još zanimljivije jest to što je drugi dan već i njezin kolega počeo hvatati ritam, a do srijede kao da je i on od nje nešto naučio. Pritom ne kažem da je Jelinčić prije bio nešto posebno loš - nije bio ni posebno loš ni posebno dobar, ali dolazak kolegice iz velikog javnog servisa gdje se novinare i voditelje educira da govore onako kako treba i kako najbolje zvuči očito je bio koristan i njemu, pa je razinu svojeg nastupa podigao za još jednu recku.

    No što se ostalih stvari tiče... ne znam zapravo što bih posebno rekla. 'RTL Danas' bio je neuvredljiva informativna emisija dok ju je vodio jedan voditelj, isto je takva i sada, kada je vodi muško-ženski par. Možda će se s vremenom pokazati da je ova promjena bila ključan potez u održavanju televizijskih vijesti na životu, ali zasad ne vidim nikakvu pregolemu važnost, no ni štetu. Ako RTL-ovci, kao uostalom i drugi njihovi komercijalni kolege, baš jako žele, baš kao i Tomislav Jelinčić, razinu svojeg nastupa podići za još jednu recku, onda bi možda bilo bolje da nakon dodavanja voditelja u informativni program, iz njega izbace bedaste magazinsko-tabloidske ficleke kojima ovu emisiju bespotrebno razvlače na čitav sat trajanja. No to čine i svi ostali domaći televizionari, pa se ne nadam da će i ovdje biti bilo kakve promjene na tom polju.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.