16. izdanje

Rovinj Photodays: Vikend međunarodne fotografije 5. i 6. svibnja

25.04.2023 u 10:11

Bionic
Reading

Ovogodišnje, 16. izdanje festivala Rovinj Photodays, koje će se održati 5. i 6. svibnja, donosi bogati izložbeni, ali i popratni program u tom istarskom gradiću

Središnji događaj velika internacionalna izložba finalista godišnjeg natječaja, s 19 fotografa u šest natjecateljskih kategorija: arhitektura, dokumentarna fotografija, portret, pejzaž, akt i moda. Odabrani su među prijavljenih 3200 fotografija autora iz 28 zemalja.

Otvorit će se i izložba "Black is the River" talijanskog fotografa, prošlogodišnjeg dobitnika Rovinj Photodays Grand Prixa, Pietra Millenottija koji predstavlja svoj projekt inspiriran filmom Charlesa Laughtona "Noć lovca" iz 1955.

U Galeriji Lungomare Plaza, na šetnici ispod Grand Park Hotela Rovinj postavit će se izložba "Godišnji odmor" Mare Milin, s prizorima mediteranskih i nordijskih pejzaža, što nisu uobičajene fotografije s odmora, već svojevrsne "vizualne kontemplacije".

Na gostujućoj izložbi festivalskog partnera, Rothlicht Festivala iz Beča, u Zajednici Talijana grada Rovinja izlažu Alessandra D‘Intino i Beatrice Signorello.

Prva predstavlja projekt "Shots Happen", ukorijenjen u japanskoj filozofiji "wabi-sabi", koja ljepotu traži u melankoliji i nesavršenosti, a druga "Projekt Plantsch!", koja istražuje koncept identiteta i pripadnosti zajednici kupača na riječnom otoku u Beču.

Na otvorenom će se postaviti još "Ljudi i brodovi", izložba iz ciklusa "Prijatelji mora“ koja na 30 velikih formata propituje život na moru i uz njega, kao i odnos čovjeka i broda. Izlažu Petar Trinajstić, Borislav Božić, Rino Gropuzzo, Ivan Kosić, Aleksandar Tomulić, Hrvoje Sedlar, Ivan Brčić i Sandro Puncet.

U popratnom programu na izložbi "Velikani hrvatske fotografije 50-ih" u motovunskoj Galeriji Pet kula, od 27. travnja do 31. svibnja, izložit će se fotografije hrvatskog Jadrana iz pedesetih godina prošloga stoljeća.

Festival najavljuje i prezentaciju "Portreti u tehnici mokri kolodij" Wiener Alchemistena te predavanje i radionicu "Revolucija umjetne inteligencije: hoće li fotografi biti zamijenjeni?"

Svečana dodjela nagrada održat će se 6. svibnja u Hotelu Island Istra, kada će predsjednica žirija, Sabona Salamon, proglasiti Grand Prix.

Dobitnik osvaja 2000 eura, samostalnu izložbu s katalogom u Rovinju za vrijeme trajanja Festivala iduće godine i samostalnu izložbu s pripadajućim katalogom u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci ove jeseni.

Ulaz na sve izložbe i predavanja je slobodan.