APSOLUTNO SIGURAN

Rokliceru je i dalje sve crno, ali ima snage za zafrkanciju

19.02.2016 u 13:05

Bionic
Reading

U izdanju Naklade Đuretić i Studija Moderna objavljena je nova knjiga Roberta Roklicera 'Apsolutno siguran'

U novoj knjizi, kako je to u predgovoru primijetio Davor Šalat, 'zanimljivo je da Roklicer u odnosu na to krajnje negativističko viđenje cijelog svijeta i samoga sebe ne reagira potpuno klonulim nihilizmom i depresijom, već nalazi snage za zafrkanciju, a što 'masniji' crni humor i inzistiranje na apsurdu zapravo su mu jedina pobjeda nad debaklom svakog realizma i pragmatizma'.

'Ta se njegova pobuna protiv svih društvenih konvencija koje prisiljavaju ljude na skrovito kršenje i tobožnje izvanjsko održavanje', navodi Šalat, 's jedne strane očituje u životnome stilu lirskoga (anti)junaka, a s druge strane u stilistici, odnosno oblikovnome karakteru samoga književnog teksta'.

'Taj životni stil, koji je ujedno glavna perspektiva iz koje se u Roklicerovim tekstovima sve promatra, doživljava i komentira, jest život koji je u bliskom dodiru sa stvarnošću, ali u isto vrijeme i oštro distanciran od nje', piše nadalje Šalat i zaključuje:

'To je samački život koji si bivanjem na margini i destruktivnošću prema svim društvenim očekivanjima nastoji priskrbiti slobodu za spontano i nesputano reagiranje, za spašavanje ono malo autentične ljudskosti koja je ostala posve zakrivena mnoštvom socijalnih maski.'

Hrvatski književnik, scenarist i glumac Robert Roklicer (Vukovar, 1970.) studirao je na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Za sebe voli reći da 'piše kako živi i živi kako piše', a iza sebe dosada ima desetak objavljenih knjiga. Član je Društva hrvatskih književnika te dugogodišnji predsjednik i voditelj Jutra poezije. Zastupljen je u brojnim antologijama u zemlji i inozemstvu, a za svoj književni rad dobio je više nagrada i priznanja. Živi u Zagrebu.