FRLJIĆEVA PRETHODNICA

Revizija u riječkom HNK našla silu nepravilnosti

28.04.2015 u 10:28

Bionic
Reading

Iznajmljivanje prostora bez natječaja, korištenje službenih vozila u osobne svrhe, korištenje privatnih u poslovne i za to isplaćivana naknada, milijuni na račun autorskih honorara već zaposlenima u kazalištu, ravnatelj bez ugovora o radu, isplaćivani basnoslovni bonusi zaposlenicima, na koncu i rad glumaca van kazališta bez dozvole intendantice - tek su neki od nalaza revizije u riječkom HNK u vrijeme kada je njime ravnala Nada Matošević, intendantica nakon koje je tu kuću preuzeo Oliver Frljić

Gotovo nevjerojatnim čini se nalaz revizije poslovanja riječkog HNK napravljen za 2013. godinu, kad je intendantica bila Nada Matošević Orešković. Njime su obuhvaćeni financijski izvještaji i poslovanje, a u zaključku opsežnog izvješća izraženo je nepovoljno mišljenje – i to zbog ponovljenih nepravilnosti iz prethodne revizije iz 2004. godine kad je intendantica bila Mani Gotovac, te novih nepravilnosti utvrđenih u 2013. godini, piše Novi list.

Iz nalaza je jasno da brojni akti uopće nisu definirani, a djelovalo se mimo 'dobre prakse'. Tako naprimjer nisu evidentirani ni rashodi službenih putovanja. Intendantica je u podnajam dala prostor koji je u vlasništvu Grada Rijeke, no nije raspisan natječaj. Među ostalim, navodi se da prihodi doznačeni iz proračuna Grada za plaće i naknade zaposlenici prema sudskoj presudi, te prihodi iz državnog proračuna za investicijsko održavanje i prihodi od sponzorstva trgovačkog društva za dramsku premijeru u ukupnom iznosu od 574.952 kuna nisu utrošeni sukladno namjenama za koje su ostvareni i planirani financijskim planom i programom rada. Dio prihoda nije utrošen za namjene za koje je ostvaren, a za dio prihoda se ne može pouzdano utvrditi za koje namjene su utrošeni.

Cjelokupnu analizu pročitajte u Novom listu