FESTIVAL U BOOKSI

Revija malih književnosti u znaku Makedonije

10.10.2013 u 14:40

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem 9. književnom festivalu Revija malih književnosti, koji se održava 17. i 18. listopada u zagrebačkom klubu Booksa, predstavit će se makedonski književnici

Revija mladih književnosti otvara se u četvrtak, 17. listopada, a tijekom dva dana trajanja zagrebačkoj će se publici predstaviti četvoro mladih makedonskih pisaca i jedna spisateljica.

U goste dolaze Vladimir Martinovski, Andrea Jankovski, Kalina Maleska, Žarko Kujundžiski i Ivan Antonovski.

U Katalogu Revije objavljeni su njihovi, kao i radovi još petoro autora i autorica: Rumene Bužarovske, Igora Krajčeva, Snežane Mladenovske Anđelkove, Zvonka Taneskog i Jovice Tasevskog – Eternijana.

Tekstove makedonskih književnika preveli su studenti i studentice južne slavistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu pod mentorstvom Ivice Bakovića.

Ovogodišnji Izbornik za nastup na Reviji je makedonski književnik i profesor književnosti Venko Andonovski.

Prvoga dana festivala svoja će djela u klubu Booksa čitati makedonskiautori, a drugoga dana s njima će voditi razgovore književnici izHrvatske Edo Popović, Ivana Simić Bodrožić i Dinko Telećan.

Revija malih književnosti, koja se ove godine održava po deveti puta, zamišljena je kao festival predstavljanja suvremenih autora mlađe generacije iz zemalja regije (od Austrije do Grčke) koji su se u svojim zemljama afirmirali i postigli uspjeh kod publike i kritike, dok im u Hrvatskoj nisu objavljene knjige.

Na festivalu su dosad predstavljeni mladi autori i autorice iz Bosne i Hercegovine (2005), Slovenije (2006), Crne Gore (2007), Bugarske (2008), Srbije (2009), Rumunjske (2010), Kosova (2011) i Grčke (2012).