27.10. - 27.11.

Retrospektiva Željka Jančića Zeca u Hrvatskoj matici iseljenika

23.10.2023 u 11:32

Bionic
Reading

Izložba 'Ljudi' Željka Jančića Zeca, retrospektivna je izložba u tehnici mixmedia predstavljena kroz 4 likovna ciklusa: Ljudi/People, U labirintu/In the labyrinth, Prijatelji/Companions i Sloboda/Freedom, nastala posljednjih desetak godina. Izložba se otvara 27.10. u Hrvatskoj matici iseljenika u Zagrebu u 13 sati, a može se pogledati do 27.11.2023.

U periodu od 2018. do 2021. godine, nastaje likovni ciklus pod nazivom ''Ljudi/People'' koji uključuje zalaženje u dubinu vlastite nutrine. Ovim ciklusom pozivaju se gledatelji na putovanje otkrivanja i promišljanja, potičući na ispitivanje svijeta oko nas i pronalaženje vlastitog mjesta u njemu. Kroz ovaj likovni ciklus, umjetnik se suočava ne samo s vlastitom patnjom i boli, već i s osjećajem oslobođenja i katarze koja slijedi. Portreti u ciklusu ''Ljudi'' služe kao zaštitnici i simboli otpora trenutne egzistencijalne krize i krize identiteta. Riječ je o portretima i autoportretima koji su od početnog intimnog promišljanja ljudske egzistencije s vremenom prerasli u reakciju na izazove i prijetnje s kojima se čovječanstvo danas suočava, stoji u najavama izložbe.

2019. godine predstavlja se javnosti s likovnim ciklusom ''U labirintu/In the labyrinth'' u kojem se isprepliću linije stvarnosti, zamišljenog vanjskog svijeta i unutarnjih osjećaja koje još nisu doživjele svoju moguću kreativno prostorno-vremensku dimenziju. Pruža li fizičko prepoznavanje osjećaj identiteta, što čovjeka ili društvo više oslobađa: znati prošlost ili je zaboraviti, je li zaborav prokletstvo ili blagoslov, koliko smo svjesni trenutka u kojem živimo, samo su neka pitanja na koje nas autor tjera na promišljanje, situacije u kojima se osjećamo kao u labirintu s nagovještajima buduće slobode, dodaje se u najavi izložbe.

Željko Jančić Zec Izvor: Licencirane fotografije / Autor: n.n.

Likovni ciklus pod nazivom ''Prijatelji/Companions'' predstavljen je publici 2017. godine serijom radova koji tematiziraju odnose pojedinca i skupine, odnose kakve želimo i odnose kakve imamo. Radovi iz ovog ciklusa ukazuju na potrebe egzistencijalnog predznaka kao što su odnosi sa prijateljima, obitelji, u kojoj je naglasak na potrebi za pripadanjem i ljubavlju. No, neophodno je izdvojiti i nagovještaj samoće kao znaka osjećaja da se dobro osjećamo i u vlastitom društvu što opet ukazuje na ravnotežu potrebe za drugima i potrebe za samoćom.

Likovni ciklus iz 2016. godine, pod nazivom ''Sloboda/Freedom'', doživljen iz središta vlastitog bića, duha slobode, ukazuje na to da sve vlastite kretnje, sve djelatnosti, sve što mislimo, govorimo, radimo i doživljavamo, radimo nekad i zbog neobjašnjivih razloga. Danas, kad nitko ne zna objasniti što znači zapravo biti slobodan, autor ukazuje na gorući problem: svi želimo slobodu, svi zahtijevamo slobodu za sebe i za druge, ali nitko se ne usuđuje koristiti je, i ujedno dopustiti drugima da je koriste, završava se u najavi izložbe.