22.-28. veljače

Retrospektiva Miloša Formana u Tuškancu

21.02.2023 u 09:27

Bionic
Reading

Retrospektiva filmova Miloša Formana, jednoga od najvažnijih redatelja češkog novog vala koji je karijeru uspješno nastavio u SAD-u, na programu je kina Tuškanac od 22. do 28. veljače, a među odabranih jedanaest filmova su i 'Kosa', 'Let iznad kukavičjeg gnijezda' i 'Amadeus'

Program u srijedu, 22. veljače otvara jedno od njegovih najpoznatijih i najcjenjenijih djela, impresivna drama "Let iznad kukavičjeg gnijezda" nagrađena Oscarima i Zlatnim globusima. Riječ je o ekranizaciji romana Kena Keseyja, intrigantnoj priči o borbi dviju snažnih osobnosti, u jasno naznačenom kontekstu borbe pojedinca protiv sustava, ističe se u najavi retrospektive.

Drugoga dana, 23. veljače, bit će prikazan film "Ljubavi jedne plavuše", crnohumorna romantična drama nominirana za Oscara i Zlatni globus za film na stranom jeziku, te ekranizacija brodvejskog mjuzikla "Kosa".

Izvor: Društvene mreže

"Gori moja gospođice", posljednji redateljev film snimljen u Čehoslovačkoj 1967., i "Čovjek na mjesecu", biografska humorna drama o životu kontroverznog američkog komičara Andyja Kaufmana, na rasporedu su u petak, 24. veljače.

U subotu, 25. veljače moći će se pogledati "Amadeus", biografska drama o Mozartu i jedan od najuspjelijih Formanovih filmova, nagrađen s osam Oscara, četiri Zlatna globusa i nizom drugih nagrada. Riječ je o filmu koji govori o nastanku umjetničkog djela i djelovanju genija (Mozarta), kao i o zavisti drugog, manje darovitog umjetnika (Salierija).

Izvor: Društvene mreže

Glazbena humorna drama "Svlačenje", prvi Formanov film realiziran u američkoj produkciji, i pseudodokumentarac "Natječaj" iz 1964., mogu se pogledati 26. veljače.

Redateljev dugometražni prvijenac "Crni Petar", djelo koje suptilno kritički progovara o stanju u čehoslovačkom društvu i društvenim konvencijama te se često spominje kao jedno od najbitnijih ostvarenja tzv. čehoslovačkog novog vala na rasporedu je 27. veljače, a istoga se dana može pogledati i "Narod protiv Larryja Flinta", film o kontroverznom američkom izdavaču pornografskog sadržaja i njegovom sukobu s predstavnicima religije i zakonskim propisima i ograničenjima.

Izvor: Društvene mreže

Retrospektivu, koju kino Tuškanac organizira u suradnji s češkim veleposlanstvom, u utorak 28. veljače zatvara romantična drama "Valmont", adaptacija jednoga od najuspješnijih epistolarnih romana, "Opasnih veza" Choderlosa de Laclosa s Colinom Firthom, Annette Bening i Meg Tilly u glavnim ulogama.