25.-30. siječnja

Retrospektiva filmova Michaela Manna u kinu Tuškanac

24.01.2023 u 10:01

Bionic
Reading

Retrospektiva filmova Michaela Manna, koja će se održati od 25. do 30. siječnja u zagrebačkom kinu Tuškanac, donosi devet značajnih filmova jednog od najznačajnijih suvremenih holivudskih filmaša, vodećih američkih i svjetskih redatelja

Osim njegovih hvaljenih trilera poput "Probuđene savjesti" (1999), "Lopova" (1981), "Lovca na ljude" (1986), prikazat će se "Posljednji Mohikanac" (1992) i "Ali" (2001).

"Kao autor intrigantnih moralki i slojevitih karakternih studija opipljive tragike, mahom dojmljivo stiliziranih priča većih od života, Mann je umjetnik koji uvijek stvara realističan i vizualno impresivan svijet, nerijetko okrutan i nemilosrdan urbani milje", ističe se u najavi.

Retrospektivu otvara u srijedu "Vrućina" (1995), obrada Mannova vlastitog TV-filma "Obračun u L.A.-u" (1989), ovaj put s Alom Pacinom i Robertom De Nirom u glavnim ulogama.

Izvor: Društvene mreže

Mann je zaslužan za prvu adaptaciju nekog romana Thomasa Harrisa iz serije o Hannibalu Lecteru - u filmu "Lovac na ljude" (1986) koji u vrijeme premijere nije prošao najbolje, s vremenom je kritičarski priznat kao vrijedno ostvarenje i stekao kultni status.

"Posljednji Mohikanac" (1992.) smatra se jednim od vrhunaca Mannova opusa, a pamti se i po, kažu iz Tuškanca, gotovo nestvarnoj ljepoti glavnih likova nezaboravno utjelovljenih u Danielu Day-Lewisu, Madeleine Stowe, Ericu Schweigu i Jodhy May.

Izvor: Društvene mreže

Triler "Probuđena savjest" (1999), utemeljen na istinitim događajima o znanstveniku koji je odlučio posvjedočiti da je velika duhanska korporacija prikrivala podatke o štetnosti cigareta, donosi uvjerljive glumačke nastupe Ala Pacina i Russella Crowea.

"Collateral" (2004), prvi dugometražni igrani film velikog holivudskog studija koji je većim dijelom snimljen digitalnom kamerom, hvaljen je za prepoznatljiv, impresivan Mannov vizualni stil i izvedbu Toma Cruisea kao negativca.

Izvor: Društvene mreže

Mann se, osim kao redatelj i scenarist, istaknuo kao producent, a tu se ističe popularna TV serija "Poroci Miamija" iz osamdesetih, po kojoj  je samostalno napisao i režirao filmsku verziju, za glavne uloge angažirajući Colina Farrella i Jamieja Foxxa

U programu je i biografska drama "Ali" (2001.) o Muhammadu Aliju, u kojem se fokusirao na razdoblje od 1964. do 1974., okrunjeno dvama velikim mečevima - prvim osvajanjem titule svjetskog prvaka i vraćanjem titule. Sam Ali smatrao je da ga u filmu može utjeloviti samo Will Smith što je i ostvareno.

Film "Jerihonska milja" (1979) snimljen je kao televizijski specijal u zatvoru Folsom, a većinu likova glumili su sami zatvorenici, pripadnici različitih bandi. Manna je fascinirao društvenim život u zatvoru, obilježen podjelom na nekoliko glavnih bandi, a uspio je postići dogovor sa zatočenicima da snimanje protekne u miru. 

Kao savjetnike na filmu "Lopov" angažirao je stvarne obijače sefova, a od glavnog glumca Jamesa Caana tražio da istražuje svoj lik što je uključivalo i razgovore s kriminalcima. Slavni kritičar Roger Ebert Lopova je smatrao jednim od najinteligentnijih trilera koje je ikad vidio.