POČINJE 'tokijskom pričom'

Retrospektiva filmova japanskog klasika Yasujiroa Ozua u kinu Tuškanac

18.11.2019 u 13:12

Bionic
Reading

Filmom 'Tokijska priča', prema mnogima najuspjelijim ostvarenjem Yasujiroa Ozua, u ponedjeljak u zagrebačkom kinu Tuškanac počinje retrospektiva tog istaknutog redatelja, kojega se smatra 'najjapanskijim' od svih velikana japanskog klasičnog filma

U sklopu programa 'Transcendentni stil Yasujiroa Ozua' do 25. studenog će se prikazati dvanaest naslova nastalih u napotentnijem razdoblju redateljeve karijere, između 1949. i 1962. godine. Kako se ističe u najavi, riječ je o filmovima koji prepoznatljivim ugođajem, motivima i postupcima slojevito analiziraju obiteljske odnose, sukob generacija, odnos tradicije i modernosti te s tim povezan upliv zapadnjačkih vrijednosti u tradicionalno japansko društvo i obitelj.

Prvi film retrospektive 'Tokijska priča' iz 1953. danas se smatra remek-djelom koje je u dijelu kritike na Zapadu uspoređivano s haiku poezijom, a koje se na inteligentan i suptilan način bavi motivom raspada obitelji uslijed odrastanja djece i njihovih poslovnih obveza u poslovno rastućem Tokiju pedesetih godina prošlog stoljeća. Uoči projekcije filma koji se na top-listi časopisa Sight & Sound redovito ubraja među deset najboljih filmova svih vremena, primjerice 2012. je bio na visokom, trećem mjestu, uvodnu riječ o Ozuovu stvaralaštvu održat će filmski kritičar i redatelj Živorad Tomić.

U nastavku retrospektive prikazat će se slavne autorove obiteljske drame 'koje odlikuju sjajna režija, ekonomičan stil, efektne poetizacije, nenametljiva montažna rješenja, istančane glumačke izvedbe, jednostavna ikonografija, korištenje statične kamere smještene u visinu očiju čovjeka koji kleči na tatamiju'. To su 'Okus zelenog čaja s rižom' (1952), 'Jesenski suton' (1961), 'Jesenje poslijepodne' (1962), 'Dobar dan' (1959), 'Plutajuće trave' (1959), 'Rano ljeto' (1951), 'Kasno proljeće' (1949), 'Kasna jesen" (1960), 'Rano proljeće' (1956), 'Tokijski sumrak" (1957) i 'Cvijeće ravnodnevnice' (1958). Program je realiziran u suradnji s Japanskim veleposlanstvom i Japanskom fondacijom.