DRUŽENJE UZ FILMOVE

Rajko Grlić o svojim filmskim počecima u zagrebačkom MM centru

03.10.2018 u 11:07

Bionic
Reading

Redatelj Rajko Grlić 4. listopada gostuje u zagrebačkom MM centru gdje će nakon projekcija njegovih ranih filmova s filmskom kritičarkom Višnjom Vukašinović razgovarati o svojim autorskim počecima, traženju vlastitog jezika i izazovima s kojima se susretao kao mladi filmaš koji je tek kretao u profesionalne vode

U svojoj karijeri dugoj više od pola stoljeća Rajko Grlić snimio je pozamašan broj dugometražnih igranih filmova, među kojima su 'Samo jednom se ljubi', 'U raljama života', 'Za sreću je potrebno troje', 'Čaruga', 'Karaula' i 'Ustav Republike Hrvatske' te je osvojio neke od najuglednijih međunarodnih filmskih nagrada. Pokrenuo je i jedan od najpopularnijih domaćih filmskih festivala, onaj u Motovunu, a ove se godine okitio i nagradom Vladimir Nazor za životno djelo. Upravo to posljednje priznanje poslužilo je kao prilika za druženje s Grlićem u zagrebačkom MM centru gdje će redatelj predstaviti početke svoje filmske odiseje, navodi se u najavi.

  • +7
Film Rajka Grlića - 'Ustav Republike Hrvatske' Izvor: Promo fotografije / Autor: Saša Huzjak i Ha Kin

U besplatnom programu koji počinje u 19:30 sati prikazat će se igrani film 'Cigla' iz 1964., potom 'Sve jedno drugo pojede' iz 1970., s kojim je ostvario prve značajne međunarodne uspjehe. Snimio ga je za Filmski autorski studio i u samo jednom kadru prikazao bespoštednu alegoriju ljudskog stanja, navode iz MM centra. Publika će na koncu moći vidjeti i Grlićev zabranjeni dokumentarac 'Pitka voda i sloboda' iz 1974., koji je dobio i dva nastavka, jedan 1986., a drugi 1988.

Nakon projekcija Rajko Grlić će s filmskom kritičarkom Višnjom Vukašinović razgovarati o svojim počecima i traženju autorskog jezika te o izazovima s kojima se susretao kad je tek krenuo u filmske vode.