MSU

Produljeno trajanje izložbe Sanje Iveković - ostaje otvorena do 7. siječnja

06.10.2023 u 09:53

Bionic
Reading

Produljeno je trajanje retrospektivne izložbe umjetnice i aktivistice Sanje Iveković 'Works of Heart (1970–2023)' koja u MSU Zagreb ostaje otvorena do nedjelje 7. siječnja 2024. godine

U lipnju otvorena, opsežna izložba kustosice Zdenke Badovinac ostvarena je u suradnji s Kunsthalleom iz Beča gdje je prikazana prošle godine, a zagrebačko izdanje uključuje i nove produkcije: spomenik 'Trudna memorija' ('Pregnant Memory') posvećen ženskom doprinosu antifašističkoj borbi postavljen ispred muzeja, 'Izvještaj u sjeni' ('Shadow Report'), veliki broj radova iz kolekcije MSU, arhiv pod nazivom 'Točke susreta: Dokumenti u nastajanju, 1968.-1982.' kustosice Ivane Bago, te presjek autoričinih aktivističkih aktivnosti. Izložba se prostire na dva kata MSU.

Do kraja trajanja izložbe, dva puta mjesečno bit će organizirana kustoska vodstva izložbom od kojih je prvo na redu u nedjelju 8. listopada u 11. 30 sati. Izložbom će voditi kustosica Renata Filčić, a zbog velikog interesa za sudjelovanje je potrebna prijava imenom i prezimenom na edukacija@msu.hr. Sljedeće vodstvo je u subotu, 21. listopada, a za nedjelju, 12. studenog najavljeno je posebno vodstvo Ivane Bago, kustosice arhiva 'Točke susreta: Dokumenti u nastajanju, 1968.-1982.' Vodstvo Ivane Bago posebno će se fokusirati na arhiv koji obuhvaća vrijeme od studija Sanje Iveković na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti tijekom globalnih studentskih pobuna 1968. do rastuće krize jugoslavenskog socijalizma početkom 1980-ih. Arhiv predstavlja izbor umjetničinih poznatih i dosad neizlaganih radova s izborom materijala iz arhiva umjetnice, uključujući crteže, skice, bilješke, fotografije, pisma, izložbene plakate, knjige i časopise. Vodstva su besplatna uz kupljenu ulaznicu za izložbu (ili sve izložbe). Okupljanje za svako vodstvo je na recepciji Muzeja u 11.30 sati.

Uz izložbu će se narednih mjeseci organizirati i filmski program (28. i 29. studenog, 13. i 14. prosinca) s video radovima svih etapa umjetničke produkcije Sanje Iveković koji ukazuju na njezino kontinuirano ispitivanje reprezentacija ženskog identiteta kao i pojavnosti ideologija u masovnim medijima.

Za prosinac je najavljen i simpozij 'Works of Heart: The Archive in Becoming' kao mjesto susreta različitih izvaninstitucionalnih arhivskih praksi te mjesto na kojem se razmatra pitanje umjetničke ostavštine Sanje Iveković. Simpozij će se održati u utorak 5. prosinca u Školici, maloj dvorani na istočnoj strani MSU.

Sanja Iveković rođena je 1949. godine u Zagrebu, gdje trenutno živi i radi. Pripada umjetničkoj generaciji Nova umjetnička praksa koja se pojavila u Jugoslaviji nakon 1968. Iveković je bila prva umjetnica u tadašnjoj državi i jedna od rijetkih u tzv. Istočnoj Europi koja je u to vrijeme zauzela snažan feministički stav istaknut u njezinoj praksi i danas. Sudjelovala je na brojnim međunarodnim bijenalima i velikim izložbama. U svojoj umjetničkoj praksi istražuje i propituje sociopolitičke teme, fokusirajući se na strategije i metode otpora vladajućim odnosima moći, dok je glavno obilježje njezina rada progovaranje iz pozicije ženskog subjekta. Uz umjetničku djelatnost, bavi se ženskim aktivizmom te je osnivačica i članica nekoliko hrvatskih ženskih nevladinih organizacija.