UNESCO

Pripreme za nominaciju stećaka završit će do kraja godine

07.03.2013 u 12:18

Bionic
Reading

Nadležni ministri Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, na zajedničkom sastanku održanom na Jahorini kod Sarajeva, dali su punu potporu dovršetku projekta nominacije stećaka za upis na UNESCO-ov popis svjetske kulture baštine s ciljem da tehnički dio priprema bude dovršen najkasnije do kraja ove godine

Cilj projekta je osigurati da na ovaj popis dospiju najvrednije nekropole s više od 3.300 lokaliteta diljem regije na kojima se nalazi više od sedamdeset tisuća stećaka.

Hrvatska ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, koja je sudjelovala na ovom sastanku, podsjetila je kako je Hrvatska od početka uključena u cijeli projekt, a za nominacijski dosje odabrala je dva lokaliteta i to kod sela Dubrava u Konavlima te kod Imotskog.

'Važno je to što je riječ o monumentima iz naše zajedničke prošlosti, koja je istodobno i naša zajednička baština i mi smo danas odgovorni brinuti se za ono što smo naslijedili', kazala je novinarima Zlatar Violić.

Upis stećeka na svjetski popis kulturne baštine UNESCO-a značit će njihovu daljnju zaštitu, ali i promociju baštine i turizma te univerzalnih vrijednosti, istaknula je hrvatska ministrica kulture. Kazala je kako je cilj dovršiti pripremu i predati sve potrebne dokumente za nominacijski dosje najkasnije do kraja siječnja naredne godine.

Hrvatska ministrica kulture istaknula je kako je projekt nominacije stećaka poticaj i za razgovor o mogućim drugim zajedničkim kulturnim projektima država regije.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović rekao je nakon sastanka kako je postignuto 'apsolutno jedinstvo' oko zajedničke opredijeljenosti da se projekt dovede do kraja što znači dovršetak tehničkih priprema do rujna, a svih ostalih do kraja godine.

'Kada je riječ o kulturi, očevidno je da se lako dogovaramo o onome što je od interesa za četiri države', kazao je Nović.

I srbijanski ministar kulture Bratislav Petković suglasio se kako je zajednički rad na nominaciji stećaka dokaz da se regija sve više povezuje, posebice na planu kulture.

Ministar kulture Crne Gore Branislav Mićunović kazao je kako je uvjeren da će projekt nominacije stećaka za uvrštavanje na popis svjetske kulturne baštine dobiti potporu UNESCO-a, jer će ispuniti sve postavljene kriterije.