tužna vijest

Preminuo poznati hrvatski sociolog i autor Ognjen Čaldarović

01.08.2022 u 14:11

Bionic
Reading

Preminuo je Ognjen Čaldarović, hrvatski sociolog, sveučilišni profesor i autor kojega se šira javnost sjeća i iz HRT-ove emisije Peti dan

Čaldarović je rođen u Sarajevu 02.08.1947 godine. Diplomirao je sociologiju i filozofiju, a doktorirao sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje predaje od 1975. Od 1986. bio je redoviti profesor, a od 2018. profesor emeritus. Predavao je sociološke teorije, sociologiju grada, sociologiju rizika i sociologiju vremena. Bio je glavni urednik Revije za sociologiju (1982–85). Napisao je knjige Urbana sociologija (1985), Suvremeno društvo i urbanizacija (1987), Društvena dioba prostora (1989), Energija i društvo (1991), Socijalna teorija i hazardni život (1995), Urbano društvo na početku 21. stoljeća (2011) i Čikaška škola urbane sociologije (2012).

Od poznatog sociologa na Facebooku se oprostio i njegov izdavač Jesenski i Turk, čiji tekst prenosimo u cijelosti:

"Ognjen Čaldarović (1947. – 2022.) bio nam je profesor, suradnik i prijatelj naše kuće od samih početaka. Kao profesor, bio je izvrstan predavač i sjajan pedagog. Njegova predavanja, svakog studenta koji nije slučajno upisao sociologiju, motivirala su da dublje prodre u tajne sociološkog zanata i profesije. Postizao je to sposobnošću da mnogobrojne i složene pojmovne, teorijske i istraživačke sociološke ideje i znanstvene doprinose iznosi studentima ne kao krute definicije i sheme, nego kao intelektualne izazove i zadatke, dostupne svakome tko se želi posvetiti svojoj struci. Od Osnovnih pojmova sociologije, preko Urbane sociologije, Sociologije rizika i drugih socijalno-ekoloških tema, sve do Suvremenih socioloških teorija, smirenošću i staloženošću, po širini i dubini, prenosio je studentima, lakoćom i spontanošću, glatko i znalački veliki sociološki opus ne na biflanje, nego na zainteresirano učenje, proučavanje – studiranje. Zato je bio omiljen.

Kao suradnik Naklade Jesenski i Turk, s nama je bio od samih početaka. Kratko i jednostavno: blag i susretljiv, pedantan i pouzdan, marljiv i efikasan. Objavili smo dvije autorske i dvije koautorske knjige: Urbano društvo na početku 21. stoljeća: osnovni sociološki procesi i dileme (2011); Čikaška škola urbane sociologije. Utemeljenje profesionalne sociologije (2012); Zajedno sa Janom Šarinić: Suvremeni grad. Javni prostori i kultura življenja. Primjer Zagreba (2007); Suvremena sociologija grada. Od „nove urbane sociologije“ prema „sociologiji urbanog“ (2015).

Ove knjige zadužuju našu znanstvenu, kulturnu i opću javnost jednako kao i sociološku. Ne samo da je nužno da svaki student arhitekture treba poznavati makar osnove Čaldarovićeve urbane sociologije, nego i svi oni, ma kojoj struci pripadali, koji se bave i donose odluke o urbanom planiranju, izgradnji kritičkih infrastruktura. Te su knjige dio opće kulture, jer se tiču svakoga tko živi u gradu. S osobitom ljubavlju, strašću i predanošću napisao je i predgovor za knjigu Norberta Eliasa: Mozart. Sociologija jednog genija (2008). Sve svoje vrline s lakoćom je prenosio i na nas. Zato je svih ovih godina bio i naš prijatelj. Dragi Ognjene, poštovani profesore Čaldarović – HVALA!"