VELIKI GLUMAC

Preminula zvijezda filma 'Umri muški' i 'Harryja Pottera' Alan Rickman

14.01.2016 u 14:50

Bionic
Reading

Britanski mediji javljaju da je u 69. godini života umro Alan Rickman, jedan od najcjenjenijih kazališnih i filmskih glumaca svoje generacije, nakon što je izgubio bitku s rakom. Rickman je ostvario niz zapaženih uloga u kazalištu i na filmu, no filmski obožavatelji diljem svijeta najviše će ga pamtiti kao maestralno utjelovljenog negativca Hansa Grubera u akcijskom klasiku 'Umri muški'

Alan Sidney Patrick Rickman rođen je 1946. u Londonu u radničkoj obitelji. Studirao je na umjetničkom koledžu u Chelseaju dok nije dobio stipendiju Kraljevsku akademiju dramskih umjetnosti (RADA), koju je pohađao između 1972. i 1974. Nakon toga je uslijedila sve zapaženija kazališna karijera praćena odličnim kritikama, a krajem sedamdesetih počeo je glumiti i na televiziji, gdje mu je prva uloga bila Tibalt u ekranizaciji Shakespeareova 'Romea i Julije'.

Prvu ulogu na filmu ostvario je 1989. u akcijskom filmu 'Umri muški' ulogom uglađenog i brutalno efikasnog istočnonjemačkog terorista Hansa Grubera. Riječ je o ulozi po kojoj je - uz profesora Snapea iz serijala o Harryju Potteru - i danas najviše zapamćen među masama, maestralnoj demonstraciji britanske šekspirijanske glume unutar vrhunske holivudske produkcije.

U svojoj dugoj glumačkoj karijeri dobio je nagradu Emmy, BAFTA i Zlatni globus te mnogo nominacija, a među najpoznatijim ulogama u kazalištu izdvaja se Valmont u klasiku ljubavne intrige 'Opasne veze' u londonskoj produkciji iz 1985. godine.

Rickman se proslavio maestralnim ulogama filmskih negativaca, među kojima se - uz već spomenutog Hansa Grubera - izdvaja njegov nastup u 'Robinu Hoodu, princu lopova' iz 1991., kada je nevjerojatno zabavnim žarom i odgovarajućim kolutanjem očima bio zli šerif od Nottinghama. No pokazao je i svoju drugačiju, romantičnu stranu u filmovima 'Truly Madly Deeply' iz 1990. te kao pošteni udvarač u adaptaciji klasika Jane Austen 'Razum i osjećaji' iz 1996., u kojoj je posve uvjerljivo osvojio srce mlade Kate Winslet. Zahvaljujući karakterističnu načinu govora i upečatljivim crtama lica, Rickman je znao ostaviti pečat u svakoj ulozi, pa se iskazao i kao vrhunski komičar u filmu 'Galaktička pustolovina', u kojemu je parodirao Spocka iz 'Zvjezdanih staza'.

U političkom se smislu angažirao kao član Laburističke stranke, ponosno ističući svoje radničko porijeklo, iako je za mnoge svojim držanjem i govorom bio utjelovljenje britanske aristokracije. Rickmanov privatni život obilježila je višedesetljetna veza s Rimom Horton, s kojom se upoznao dok su još bili tinejdžeri. Zajedno su bili od 1965., no vjenčali su se tek 2012. godine.