U BEOGRADU

Preminula dramaturginja i mirovna aktivistica Borka Pavićević

30.06.2019 u 12:37

Bionic
Reading

Borka Pavićević, dramaturginja i aktivistica iz Kotora u Crnoj Gori, u nedjelju je preminula u Beogradu

Borka Pavićević, dramaturginja i osnivačica i ravnateljica Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD), mirovna aktivistica, kulturna djelatnica i kolumnistica, preminula je u Beogradu u noći na nedjelju, priopćio je CZKD.

Rođena je 1947. godine u Kotoru u Crnoj Gori, a njezina angažiranost u kazališnom životu, mirovnim pokretima i ustrajnoj borbi za temeljne vrijednosti građanskog društva i demokracije ostavila je neizbrisiv trag na prostoru bivše Jugoslavije.

U Ateljeu 212 radila je kao dramaturginja 10 godina, od 1970. do 1981, a u Bitefu dva desetljeća. Bila je dramaturginja i u kazalištima u Zenici, Splitu, Skoplju, Ljubljani, Subotici i Beogradu, u razdoblju od 1978. do 1991. godine.

Utemeljila je kazalište Nova osjećajnost u staroj beogradskoj Pivari (1981), te bila sudionicom pokreta KPGT (Kazalište, pozorište, gledališče, teatar, 1984-1991).

Bila je umjetnička ravnateljica Beogradskog dramskog pozorišta (BDP), a s tog je mjesta smijenjena 1993. godine zbog političkog i javnog djelovanja.

Borka Pavićević ostat će upamćena i kao sudionica civilnog pokreta otpora (1991), te od samog osnivanja i članica Beogradskog kruga - udruge slobodnih intelektualaca.

Od 1991. godine sudjelovala je i surganizirala brojne antiratne akcije i manifestacije u Beogradu i drugim jugoslavenskim gradovima, u suradnji s jugoslavenskim organizacijama koje su se zalagale za demokratizaciju i razvoj civilnog društva u Srbiji i regiji.

Dobitnica je nagrade Zaklade Hirošime za kulturu mira 2004; nagrade ‘Ruts” Europske kulturne zaklade za 2009. godinu te nagrade ‘Osvajanje slobode” Fonda ‘Maja Maršićević Tasić” 2005. godine.

Nositeljica je je francuskog Odličja legije časti od 2002. godine.

Utemeljila je i kao direktorica vodila Centar za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu 1994. godine, ‘mjesto gdje ljudi dolaze da se osjećaju slobodno’.

Centar je minulih godina postao u regiji prepoznatljiva ‘institucija kritičkog mišljenja i afirmiranja prava na pobunu’, u kojemu su se jednako poticala ljudska prava i pravda, umjetnost, kultura, istina, različitost, tolerancija, stoji u priopćenju CZKD-a.

Pod vodstvom i uz iznimni angažman Borke Pavićević, CZKD je bio centar ‘političkog i kulturnog dijaloga, javni prostor kritike i afirmacije istovremeno’ u kojem je organizirano na tisuće različitih programa - od kazališnih predstava i performansa, do izložbi, koncerata, javnih diskusija, filmskih projekcija, radionica, seminara, konferencija, predavanja, tribina.

Borka Pavićević bila je kolumnistica građansko-liberalnog dnevniog lista Danas, časopisa Susret, te tjednika Vreme, a objavljivala je tekstove i u i tekstove u brojnim časopisima, zbornicima, dnevnim i tjednim listovima u srbiji i regiji.

Objavila je tri zbirke eseja: ‘Na ex - Postdejtonska moda’ (1998), ‘Moda’ (1994) i ‘Glava u torbi’ (2017).

Datum komemoracije i ispraćaja bit će naknadno objavljeni, priopćio je CZKD.

Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube