U SPLITU

Premijerno odigrana predstava '55 kvadrata'

27.03.2022 u 10:11

Bionic
Reading

Splitski HNK sinoć je izveo premijeru drame Ivane Vuković '55 kvadrata' koja je, sudeći po dugotrajnom pljesku, oduševila publiku

U predstavi, koja je dobitnica nagrade Marin Držić, nastupili su Goran Marković, Arijana Čulina, Ana Marija Veselčić, Roko Sikavica, Snježana Sinovčić Šiškov i Nikola Ivošević. Ivan Plazibat je bio zadužen za režiju, za scenu se pobrinula Tea Truta, za kostime Petra Pavičić, a za skladbu Damir Šimunović. Radnja drame je nadahnuta svakodnevnicom i prati suvremenu šesteročlanu splitsku obitelj tijekom ljetnih mjeseci u 55 kvadrata.

Zadovoljan izvedenom predstavom redatelj Ivan Plazibat rekao je da je privilegija raditi u kazalištu, na projektu koji ima smisla i sa ansamblom koji stoji iza projekta i autorskim timom koji je bio prekrasan.

Autorica Ivana Vuković ističe kako se radnja predstave odvija 2017. godine zapamćene po "najezdi" turista, smradu s odlagališta otpada, velikim požarom, vodom koja nije pitka, a sve to metaforički podsjeća na odnos grada prema svojim građanima.

"Predstava kritički propituje naslijeđene obrasce višegeneracijskog suživota i mehanizme mediteranskog društva, čije su društvene politike pod teretom kapitala sve nepovoljnije kako za pojedinca tako i za obitelj", ističe Vuković.

  • +5
Premijera '55 kvadrata' Izvor: Cropix / Autor: Paun Paunovic / CROPIX

Mladi glumac Roko Sikavica kaže kako je publika reagirala puno jače nego što je očekivao. Podsjeća da su predstavu napravili koncentrirano u vrlo kratkom roku, smatra da su uspjeli i da je publika danas to cijenila.

"Ovo je ono što Split danas i je. Jako je bitno da to osvijestimo ljudima, a mislim da ljudi to žele i gledati, da sami sebe, odnosno svoje živote gledaju na pozornici", izjavio je Sikavica.

Predstava je na repertoaru kazališta još 2., 3. i 4. travnja.