KAZALIŠTE KOMEDIJA

Premijera predstave 'Diplomac' prema istoimenu filmu

24.01.2013 u 13:49

Bionic
Reading

U Zagrebačkom gradskom kazalištu Komedija 13. veljače premijerno će u režiji Aide Bukvić biti izvedena predstava 'Diplomac', adaptacija romana Charlesa Webba o sazrijevanju mladića kojeg je zavela žena očevog poslovnog partnera i prijatelja, po kojemu je 1967. snimljen istoimeni filmski klasik

Tekst je prema Webbovu romanu i filmskom scenariju Caldera Willinghama i Bucka Henryja prilagodio britanski dramatičar i redatelj Terry Johnson na temelju posebnog sporazuma s produkcijskom tvrtkom StudioCanal.

Glavni junak je Benjamin Braddock, koji je upravo diplomirao na koledžu s najboljim ocjenama u klasi.

Povratkom u roditeljski dom u sunčanoj Kaliforniji shvaća kako roditelji od njega sada očekuju velike stvari. Na zabavi dobrodošlice gospođa Robinson, žena očevog poslovnog partnera i najboljeg prijatelja, zavodi Bena. Zbunjen njezinom ponudom, vlastitom neodlučnošću i roditeljskim očekivanjima, on se upušta u ljubavnu aferu, otkrivajući usput mračniju stranu idiličnog života američke više srednje klase. No, pravi problemi nastat će kada Ben shvati da se zaljubio u Elaine, kćer gospođe Robinson.

Priča o sukobu mladenačkog idealizma i konformizma srednje generacije u Komediji je postavljena u režiji Aide Bukvić. Prijevod i dramaturgiju potpisuje Zinka Kiseljak, scenograf i oblikovatelj svjetla je Ivo Knezović, kostimografkinja Mirjana Zagorec, a koreograf Bojan Valentić, priopćilo je kazalište Komedija.

Uz Ivana Maguda u ulozi Benjamina Braddocka i Sanju Marin kao gospođu Robinson, glumački postav još čine Davor Svedružić kao gospodin Robinson, Ana Kraljević kao Elaine Robinson, Ivica Zadro je Tata, gospodin Braddock, Vanja Ćirić je Mama, gospođa Braddock, a Recepcionera, Svećenika i Psihijatra igra Dražen Bratulić.

Kazališni komad prema istoimenu filmu redatelja Mikea Nicholsa iz 1967., koji je proslavio Dustina Hoffmana i pjesmu 'Mrs. Robinson' te obilježio 60-te godine prošloga stoljeća, Johnson je napisao 2000.

Svjetska praizvedba održana je u travnju te godine u kazalištu Gielgud u Londonu, s Kathleen Turner kao gospođom Robinson. Predstava je odmah postala hit, ne samo na West Endu nego i na Broadwayu.

Ulogu gospođe Robinson igrale su brojne slavne glumice, među kojima Kathleen Turner, Lorraine Bracco, Jerry Hall, Morgan Fairchild, Anne Archer i Linda Gray.

Broadwayska produkcija iz 2002. možda je najuspješnija, zahvaljujući odličnoj glumačkoj postavi – Kathleen Turner nastupila je kao gospođa Robinson, Jason Biggs kao Benjamin i Alicia Silverstone kao Elaine.