FINALE SUKOBA

Preko noći smijenjena voditeljica Kulture SC-a Nataša Rajković. Kulturnjaci zgroženi: Što sad?

02.08.2018 u 14:55

Bionic
Reading

Višemjesečni sukob između sanacijske uprave zagrebačkog Studentskog centra i Kulture SC-a kulminirao je u ponedjeljak, kada je Sanacijsko vijeće smijenilo Natašu Rajković s mjesta voditeljice Kulture Studentskog centra. Potom joj je u srijedu ponuđeno nižerangirano radno mjesto voditeljice multimedijalnog programa Kulture SC-a, koji je vodio Davor Šišmanović, a koji je promoviran u šefa Kulture SC-a

Nataša Rajković nije željela komentirati svoju smjenu, a kako doznajemo, priprema tužbu. Objašnjenje situacije oko smjene u SC-u smo dobili od Lade Čikare, predstavnice Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi – Podružnice Studentski centar, koja je istaknula da je čin smjenjivanja Nataše Rajković nezakonit i nelegalan.

'Sanacijsko vijeće je Natašu Rajković razriješilo dužnosti pomoćnice ravnatelja za kulturu, što je nezakonito jer ona ima ugovor o radu na neodređeno vrijeme, dakle nema mandat i nije imenovana na dužnost', pojasnila je Lada Čikara, dodavši da ona nije dužnosnica i da ju zbog toga niti ne mogu razriješiti s dužnosti. Također je dodala da je sporna Odluka o privremenom rasporedu na šest mjeseci na radno mjesto voditeljice multimedijalnog programa Kulture SC-a.

'U toj odluci Sanacijsko vijeće pozvalo se na članak 41. Kolektivnog ugovora, u kojem jasno piše da se privremeni raspored može primijeniti samo u izuzetnim situacijama i uz pristanak radnika, koji Nataša Rajković nije dala', istaknula je Čikara.

Objašnjenje smo zatražili i od sanacijskog upravitelja Studentskog centra Mirka Bošnjaka, no do zaključenja članka odgovor nije stigao.

Podsjetimo, sukob između Kulture SC-a i aktualne sanacijske uprave na čelu sa sanacijskim upraviteljem Mirkom Bošnjakom traje mjesecima. Najveći trn u oku bile su produkcije Kulture promjene s argumentom da su previše avangardne i nerazumljive te nedovoljno usmjerene studentima. Tako je tadašnji voditelj multimedijalnog programa Kulture SC-a Davor Šišmanović, koji je svojedobno bio i programski koordinator Dana hrvatskog filma, u Večernjem listu kritizirao rad Nataše Rajković, spočitavajući joj navodno gomilanje dugova, prazne dvorane i 'kvazialternativni i šatroprovokativni program'. Također, upravitelj Bošnjak založio se za samoodrživost kulturnih produkcija u SC-u, tražeći da se programi samofinanciraju od prodaje ulaznica. Sanacijska uprava upućivala je primjedbe i na raspodjelu sredstava iz fondova Europske unije. Prema izjavi Nataše Rajković u članku u Večernjem listu, Kultura SC-a bila je jako uspješna u povlačenju sredstava iz fondova EU-a, međutim sanacijski upravitelj ih je pokušavao i u tome onemogućiti te ih je čak htio prijaviti zbog sumnje u pranje novca.

Vrhunac sukoba dogodio se prije otprilike godinu dana, kada je tijekom kompletnog restrukturiranja ustroja Studentskog centra Kultura SC-a, koja je do tada punih 60 godina imala status djelatnosti, degradirana na razinu službe, što je u kulturnoj zajednici ocijenjeno kao nelogično, sramotno i kao nagovještaj ukidanje sektora kulture u Studentskom centru, o čemu je tportal pisao.

Nataša Rajković je tom prilikom u Večernjem listu izjavila kako je sigurna da Bošnjak želi ugasiti Kulturu SC-a te upozorila da on kao sanacijski upravitelj ne bi smio imati tolike ovlasti. Sam Bošnjak je u tom istom članku istaknuo kako im nije cilj ugasiti Kulturu, nego ukinuti elitizam i samovolju te poručio Nataši Rajković da bi on na njezinu mjestu već dao ostavku. Također je izjavio da je, ako ne uspije naći zajednički jezik s njom, lako moguće da je on sam razriješi jer za to ima ovlasti.

U međuvremenu je sanacijska uprava zabranila Kulturi promjene korištenje obnovljenog Francuskog paviljona, inače spomenika nulte kategorije, u kojem su se do tada održavali neki od programa Kulture promjene, kao što su Ganc novi festival, Velesajam kulture i Izlog suvremenog zvuka. Ta odluka je argumentirana objašnjenjem da je Francuski paviljon gospodarski objekt.

Zašto je smjenjivanje Nataše Rajković opasno, a moglo bi biti i pogubno za Kulturu SC-a? Zato što su upravo sada u tijeku natječaji za programe kulture Grada Zagreba i Ministarstva kulture na koje se moraju prijaviti programi za iduću godinu. Primjerice, Ministarstvo kulture raspisalo je natječaj 17. srpnja, a rok za predaju dokumentacije je 17. rujna, pa se postavlja pitanje hoće li se prijaviti već osmišljeni prijedlozi Nataše Rajković ili će novi šef Kulture SC-a Šišmanović, koji je trenutačno na godišnjem odmoru, pisati nove programe? Ako se odluče za tu opciju, prilično je izvjesno da zbog kratkoće rokova to neće stići realizirati. Hoće li u tom slučaju Kultura SC-a ostati bez državnih dotacija? Tim potezom ugroženi su i europski projekti.

Sindikat je s cjelokupnom situacijom upoznao Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje kao nadležno tijelo za vrijeme petogodišnje sanacije kontrolira rad sanacijske uprave u Studentskom centru, ali za sada nitko nije reagirao.

U međuvremenu je Anica Tomić, jedna od redateljica mlađe generacije, koja je zadnjih deset godina stasala u sklopu Kulture promjene, s Oliverom Frljićem, Sašom Božićem, Miranom Kurspahićem i brojnim drugim mladim umjetnicima na svom profilu na Facebooku pozvala javnost da pruži podršku Nataši Rajković i da svoje apele upute osobno na e-mail adrese ministrica kulture i znanosti. U svom statusu nazvala je Natašu Rajković jednim od stupova hrvatske kulture, 'koja je bez nepotizma ili veza otvorila SC svima koji su imali što reći', te ocijenila prostor Kulture SC-a kao zadnju oazu kulture i slobode govora bez obzira na rodnu, rasnu, nacionalnu ili vjersku pripadnost, mjesto demokracije u punoj snazi njenog filozofskog značenja.

'Ovaj otkaz u sjeni ljeta i ostalih događaja zapravo je dugo smještana svinjarija koja se na razne načine pripremala. Svako javno istupanje ili pismo nadležnima u ministarstvima moglo bi pomoći, da ipak glas razuma jednom prevlada u ovoj nerazumnoj zemlji', napisala je Anica Tomić. Također, redatelj Miran Kurspahić uputio je otvoreno pismo ministricama kulture i obrazovanja Nini Obuljen Koržinek i Blaženki Divjak te premijeru Andreju Plenkoviću.