DOSTUPNA ONLINE

Predstavljena kompletna zbirka umjetnina Davida Bowieja

11.10.2016 u 12:53

Bionic
Reading

Privatna kolekcija umjetnina Davida Bowieja, vrijedna 83 milijuna kuna (10 milijuna funti), prvi put u cijelosti prikazana je online kao najava izložbe i aukcije koja će se uskoro održati u londonskoj kući Sotheby's

Tijekom ljeta je otkriven manji dio istaknutijih umjetnina iz Bowiejeve osobne zbirke, a cijelu kolekciju sad se može pogledati.

Glazbenik koji je preminuo u siječnju ove godine u dobi od 69 godina uvijek je velikodušno posuđivao umjetnine muzejskim postavima, no katalog otkriva njegovu nevjerojatnu kolekcionarsku strast prema umjetničkim djelima koja je posjedovao.

First Look: Bowie/Collector

Eklektična i poticajna za razmišljanje, kao i njegova glazba, kolekcija broji više od 350 radova u rasponu od britanskog poslijeratnog avangardnog slikarstva do njemačkog ekspresionizma i nadrealističkih djela nastalih nakon prvih demokratskih izbora u Južnoafričkoj Republici.

Kolekciju je Bowie strastveno skupljao prema vlastitom interesu, a obuhvaća djela Damiena Hirsta, Franka Auerbacha i Stanleyja Spencera.

Najvrednije u zbirci je djelo američkog umjetnika Jean-Michela Basquiata 'Air Power', koje je Bowie kupio nakon uloge u filmu 'Basquiat' iz 1996. u kojemu je glumio njegovog mentora Andyja Warhola.

Kolekcija umjetnina Davida Bowieja

Uoči aukcijske prodaje 10. i 11. studenog u Sotheby'su će od 1. do 10. studenog biti postavljena izložba 'Bowie/kolekcionar', na kojoj će se moći vidjeti cijela kolekcija, dok će na prodaju biti ponuđeno 200-tinjak djela jer obitelj preminulog glazbenika neka želi zadržati. U aukcijskoj kući Sotheby's očekuju prodaju djela u vrijednosti od barem deset do petnaest milijuna funti.

Tijekom izložbe, od 4. do 6. studenog, održavat će se i predavanja o Bowiejevoj kolekcionarskoj strasti, kao i o njegovom utjecaju na modu, umjetnost i dizajn.