'ŠALE SU OSTALE KOD KUĆE'

Predstavljen putopisni roman Gordana Nuhanovića

04.03.2014 u 12:03

  • +9

Promocija knjige Gordana Nuhanovića

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Bionic
Reading

Prva zbirka putopisnih priča novinara i romanopisca Gordana Nuhanovića 'Šale su ostale kod kuće', u kojima na duhovit način opisuje svoje doživljaje s putovanja zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, predstavljena je u Zagrebu

Priče su nastajale u razdoblju između 1998., kada je autor otputovao u Armeniju, i 2012., za njegova boravka u Kazahstanu. U međuvremenu je proputovao Azerbejdžan, Gruziju, Moldaviju, dvije međunarodno nepriznate državice Nagorno Karabah i Pridnjestrovlje, odnosno Transnjistriju, te Latviju, Litvu, Estoniju i Kalinjingradsku regiju koja je dio Ruske Federacije, iako s njome nema fizičkog kontakta.

Na putovanja u te daleke istočne zemlje Nuhanovića je najviše nagnala znatiželja, te želja da nauči nešto novo.

'Cilj mi je bio upoznavanje novih kultura i, naravno, želja za avanturom. No, u prvome me je redu zanimao tamošnji sraz sovjetske baštine s modernizmom tranzicijskog postsovjetskog užasa', objasnio je autor na predstavljanju u Megastoreu svojeg nakladnika Profil Knjige.

Knjigu je žanrovski označio kao zbirku putopisnih priča, no one su putopisnog karaktera i utemeljene na istinitim doživljajima s putovanja. U njima na duhovit način prepričava svoje doživljaje u tim udaljenim zemljama, uhvaćenim u kaosu i siromaštvu tranzicije, korupcije i diktatorskih režima, uz obvezni ironijski odmak i prema samome sebi. Vrlo plastično opisuje lokalne ljude, mjesta i situacije, koji ponekad graniče s tragikomičnim.

Tragajući za unutarnjim motivima koji ga vode u neke od tih zemalja, povremeno zalazi i u neku vrstu intimne ispovijesti, ispreplićući putovanja kroz prostor s putovanjima u vlastitu prošlost.

Urednik knjige Velimir Visković kazao je kako je riječ o autoru koji svoje priče i romane oblikuje na autentičan način, s puno emocija i s lijepim smislom za pripovijedanje, opisivanje karaktera i situacija.

'Riječ je o jednoj izvrsno pripovijedanoj i duhovitoj knjizi, u kojoj ne samo da su događaji i likovi koji se opisuju vrlo zanimljivi, već su to i zanimljive zemlje velikih i bogatih kultura o kojima se ima što reći. Ono što zanima Nuhanovića kao punokrvnog novinara jest živo pulsiranje života, zanimaju ga ponekad i tragične sudbine likova', kazao je Visković.

Napomenuo je kako je u tim, kao i u svim Nuhanovićevim pričama, karakteristično to što nisu dosadne.

'Nuhanovićeve su priče jako zanimljive, pričane vrlo tečno, s čudesnim likovima koji kao da su izašli iz nekog romana magijskog realizma. U toj knjizi ima bezbroj bizarnih prizora, ali i jako puno autentičnog materijala. Iako priče možda jesu ponekad oblikovane na način da su osobine likova pretjerane kako bi se postigli elementi groteske koje karakteriziraju Nuhanovićevo pripovijedanje, stječe se dojam da je stvarnost tih temalja zapravo takva da samo treba imati dobro oko da se uoče karakteristični detalji', dodao je.

Knjiga je opremljena i fotografijama.

Gordan Nuhanović (1968.) dosad je objavio zbirke priča 'Liga za opstanak' (2001.) i 'Bitka za svakog čovjeka' (2003.), monodramu 'Što to ljudi govore iliti buka' (2004., te romane 'Posljednji dani panka' (2006.), 'Vjerojatno zauvijek' (2009.) i 'Agenti kulture' (2013.), a izbor pod naslovom 'Survival League' objavljen mu je u SAD-u. Djela su mu prevedena na engleski, njemački, mađarski i češki.