PEKARA I PAČE

Predstave ZeKaeM-a u Ljubljani

29.08.2013 u 11:07

Bionic
Reading

Predstave 'Pekara Mišmaš' Svetlane Makarovič i 'Ružno pače' Ivora Martinića, po motivima Hansa Christiana Andersena, obje u režiji Roberta Waltla, gostuju u subotu, 31. kolovoza, u Sloveniji na uglednom 15. međunarodnom festivalu za djecu 'Mini ljeto' u organizaciji poznatog ljubljanskoga Mini Teatera

Lutkarska predstava 'Pekara Mišmaš' nastala je u koprodukciji Zagrebačkog kazališta mladih i Novog kazališta iz Zagreba, dok je 'Ružno pače' repertoarna predstava Zagrebačkog kazališta mladih koja će, kao i 'Pekara Mišmaš', prvi put biti izvedena u Sloveniji.


'Pekara Mišmaš' Svetlane Makarovič prvi put je objavljena 1974. godine, nakon čega su uslijedila brojna nova izdanja te predstave, radio drame i audio snimke. Odmah nakon izlaska 'Mišmaš' je proglašen vrhuncem slovenske suvremene književnosti koji čuva odlike živoga narodnoga pripovijedanja.

Priča je to o dobroti skromnoga pekara Mišmaša koji siromašnima i djeci besplatno daje kruh. Priča je to o zlobnoj mlinarici Jeri koja na svaki način hoće saznati kako to Mišmaš uspije ispeći tako dobar kruh. Priča je to o ubogu mačku kojeg zločesta gazdarica iskorištava tako da na kraju odluči ostati s Mišmašom. I na kraju - priča je to o začaranim miševima koji noću rade u pekari.

'U bajci 'Ružno pače'Andersen nas, rukopisom Ivora Martinića i Olje Savičević Ivančević, uči da su izgledi, pa i oni najočitiji, promjenjivi, te da se uvijek može dogoditi da netko od ružnoga pačeta u trenutku postane labudom. O toj bajci uostalom svjedočimo svakodnevno, no ponekad to, u nepokolebljivosti i iz vlastitoga narcizma, ne primjećujemo ili ne želimo primijetiti.

Izliku nalazimo u poremećenoj sredini ili nesretnim vremenima ili se pak opravdavamo nekim beznačajnim ili neutemeljenim razlozima. Zaboravljamo pri tome da je svatko od nas, barem jednom u životu, negdje susreo neko 'ružno pače', ne dočekavši da se ono pretvori u labuda', napisala je Dubravka Vrgoč