autorski projekt anice tomić i jelene kovačić

Predstava 'Mala Frida' premijerno u Žar ptici: priča je to o prijateljstvu koje nas čini boljima i zamišljanju koje sve čini mogućim

17.12.2021 u 12:57

Bionic
Reading

Ulaznice za večerašnju premijeru dostupne su samo za uzvanike uz pozivnice, no u idućim tjednima predstava nastavlja igrati i bit će dostupna svima na gledanje

Predstava 'Mala Frida', autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić inspiriran djetinjstvom meksičke slikarice Fride Kahlo, nakon otkazane praizvedbe u listopadu, premijerno će biti izvedena večeras, 17. prosinca, u Gradskom kazalištu Žar ptica u 18:30 sati. Ulaznice za večerašnju premijeru dostupne su samo za uzvanike uz pozivnice, no u idućim tjednima predstava nastavlja igrati i bit će dostupna svima na gledanje.

Frida Kahlo jedna je od najfascinantnijih umjetnica 20. stoljeća koja je sa šest godina oboljela od dječje paralize i već kao djevojčica osjetila što to znači biti drugačiji. Priča koju predstava 'Mala Frida' donosi na scenu je izmaštana, no prepuna iskričavosti, temperamenta, boja i zvukova koje nam je ostavila jedinstvena Frida Kahlo, stoji u najavi.

U predstavi, sedmogodišnja Frida zagrebačke mališane vodi u Meksiko, u Casu Azul – kuću obitelji Kahlo. Godina je 1914. unutar plavih zidova Case Azul, Frida pokušava ojačati bolesnu nogu zbog koje je njezini vršnjaci izbjegavaju i zovu Frida Drvena noga. Dane provodi družeći se s roditeljima i životinjskim prijateljima majmunom Fulang Changom i crnim mačkom Perditom, a njezina jedina ljudska prijateljica izmišljena je djevojčica Brisa.

No, Frida ipak mašta i o stvarnim prijateljicama i prijateljima, ali onakvim koji joj se neće rugati i vidjeti u njoj samo njezinu bolest. A onda joj jednoga dana u život ulazi stvarni dječak Pablo koji će tek uz Fridu spoznati što znači biti prijatelj.

Priča o prijateljstvu koje nas čini boljima

'Mala Frida' priča je o prijateljstvu koje nas čini boljima, odlučnosti koja nas čini neustrašivima i zamišljanju koje sve čini mogućim, ističu iz Žar ptice. No prije svega to je priča o prihvaćanju, sebe i drugih. Ona govori i o snazi jedne djevojčice koja je bez obzira na sve prepreke koje joj život donosi odlučila u njega zakoračiti bez straha, i kako je upravo zbog svoje hrabrosti ostvarila svoje slikarske snove i postala neponovljiva Frida Kahlo.

Ulogu Fride tumači Amanda Prenkaj, njezine roditelje Gorana Marin i Domagoj Ivanković, a prijatelji s kojima je provela djetinjstvo su Petar Atanasoski, Marko Hergešić i Bogdan Ilić.

Anica Tomić potpisuje režiju, dramaturginja i autorica teksta je Jelena Kovačić, scenografiju je osmislio Igor Vasiljev, a kostime Doris Kristić. Skladatelj je Nenad Kovačić. Scenski pokret oblikovali su autorski tim, ansambl i Anja Đurinović, dok je oblikovatelj svjetla i autor videa Igor Vasiljev.

U predstavi se koriste pjesme 'Flor de canela' (meksička narodna) i 'No soy de aqui' (Chavela Vargas), a izvođači glazbe su Nenad Kovačić (udaraljke, gitara, ukulele), Lucija Stanojević (violina) i Valdemar Kušan (truba).

Portret Fride korišten na plakatu rad je pobjednice natječaja likovnih radova u organizaciji GK Žar ptice, Tamare Plavljanin, učenice 3 b razreda OŠ Cvjetno.