23. RUJNA

Predstava 'Aut' o autizmu premijerno na kazališnim daskama Male scene

21.09.2021 u 13:24

Bionic
Reading

Kazalište Mala scena kao svoju sljedeću premijeru najavljuje, u četvrtak 23. rujna, predstavu 'Aut' Paška Vukasovića i Ivane Vuković u kojoj po prvi puta u Hrvatskoj u profesionalnoj predstavi nastupa osoba s poremećajem iz spektra autizma

Glavni junak "Auta" je Matej, koji je malo drukčiji od takozvanih "normalnih", odnosno neurotipičnih ljudi. Za njega su užasno komplicirane stvari jednostavne, a ono što je većini ljudi normalno, njemu predstavlja nepremostiv problem. Matej zna sve glumce hrvatskoga glumišta, može citirati svaki film koji je pogledao, ali izračunati koliko je 13 minus 8 – čini se nemogućim. Matej je neurorazličita osoba - osoba s poremećajem na spektru autizma.

Jednog dana on otkriva da je u njegovu susjedstvu ubijen pas što pokreće niz događaja tijekom kojih, osim krivca, otkrivamo i kako izgleda život s autizmom.

Kako se ističe u najavi, Vukasović je ideju za predstavu dobio nakon upoznavanja i druženja s Matejem, te nakon čitanja romana "Neobičan događaj sa psom u noći".

"Kroz Matejevu priču, predstava 'Aut' otkriva sve one koje "ne vidimo", koji nam nisu u vidokrugu, koje kao djeca ne bismo zvali u svoj tim za igranje nogometa nakon škole. Potiče da sebe okrenemo naopačke i pitamo se - tko je zapravo unutra, a tko vani?", stoji u najavi.

"Aut" je priča o svima nama. O nestrpljivosti, nerazumijevanju, pretpostavkama, podrazumijevanju i "normalnom". "Aut" je neočekivano iznenađenje koje kroz priču jednoga otkriva - sve, dodaje se.

U predstavi igraju Matej Španović, Iva Šimić Šakoronja i Luka Bulović. Dramaturginja je Ivana Vuković, kostime je osmislila Lucija Prstec Smolčec, Jelena Kovačev je scenografkinja, a autor glazbe je Matija Antolić.

"Razmišljanja sam kako je primarna nit vodilja kazališta razbijanje predrasuda i poticanje kritičkog promišljanja", ističe redatelj. "Svjestan sam činjenice kako svaka buduća izvedba 'Auta' nosi nešto novo, drugačije i neočekivano. Upravo je to najveća ljepota i vrijednost ove predstave za djecu i mlade, ali i one nešto starije", poručuje.