U OHRIDU

Predan nominacijski dosje za upis stećaka na Listu svjetske baštine

30.06.2014 u 18:52

Bionic
Reading

Na konferenciji Vijeća ministara Jugoistočne Europe, koja se od 27. do 28. lipnja ove godine održala u Ohridu, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić potpisala je s ministrom civilnih poslova Bosne i Hercegovine Sredojem Novićem, veleposlanikom Crne Gore u Srbiji i predsjednikom Nacionalnog savjeta za UNESCO-a Branislavom Mićunovićem te srbijanskim ministrom kulture Ivanom Tasovcem nominacijski dosje za upis stećaka na Listu svjetske baštine, izvijestilo je Ministarstvo kulture

Nominacijski dosije potom su predali glavnoj ravnateljici UNESCO-a Irini Bokovoj.

'Svojevrsni svečani vrhunac dugogodišnjeg rada brojnih stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske bila je potvrda, kako je višekratno istaknuto, upravo vrijednosti za koje se UNESCO zalaže - prevladavanje političkih granica i bliska regionalna suradnja koja dovodi do multinacionalnih nominacija za upis na tu prestižnu listu svjetske kulturne baštine', ističu iz Ministarstva.

Nominacijski dosje pod nazivom 'Kultura srednjovjekovnih stećaka' koji obuhvaća 20 lokaliteta u Bosni i Hercegovni (Stolac, Konjic, Nevesinje, Rogatica, Novi Travnik, Jablanica, Kalinovik, Bileća, Ljubuški, Kladanj, Olovo, Tuzla, Goražde, Trnovo, Sokolac, Berkovići, Pale, Šekovići, Foča, Kupres), dva u Hrvatskoj (Cista Provo, Konavle), dva u Crnoj Gori (Žabljak, Plužine) te dva u Srbiji (Bajina Bašta, Prijepolje) rezultat je inicijative BiH 2009. godine, upisa na tentativnu listu 2011. godine, istraživanja groblja sa stećcima, izrada niza publikacija, izložbi, stručnih studije te ministarskog sastanka u Sarajevu 2013. godine.

'Prepoznavanje i adekvatno valoriziranje srednjovjekovnih kamenih spomenika te ustrajanje u oblikovanju nominacijskog dosjea, izvanredan je primjer suradnje četiriju država temeljene na zajedničkoj kulturnoj baštini, a za čije očuvanje svi zajedno moramo preuzeti odgovornost i obavezu. To je moguće samo uz međusobnu podršku i suradnju za koju se zalažu i intenzivno promoviraju ministri Jugostočne Europe čijim Vijećem je predsjedavanje, nakon Makedonije, preuzela Republika Turska', ističe se u priopćenju iz Ministarstva kulture.