Festival je održan od 14. do 23. listopada

'Praznik rada' Pjera Žalice osvojio Grand Prix u Varšavi

24.10.2022 u 16:04

Bionic
Reading

Hrvatska manjinska koprodukcija 'Praznik rada' redatelja, scenarista i producenta osvojila je Grand Prix 38. Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski audiovizualni centar

O dodjeli Grand Prixa odlučio je međunarodni žiri u kojemu su bili američka redateljica i producentica Camille Hardman, poljska producentica Ewa Buczynica, kineski producent i scenarist Zhaoyi Zhang, rumunjski redatelj Bogdan George Aptri i slovački filmski novinar i sociolog Ladislav Volko.

Festival je u glavnom gradu Poljske održan od 14. do 23. listopada, a film 'Praznik rada', čiji su hrvatski koproducenti Lana Matić i Boris T. Matić, imao je međunarodnu premijeru u sklopu Međunarodnog natjecateljskog programa.

Radnja filma prati Armina koji se nakon deset godina života u Njemačkoj vraća u Bosnu. Tek se oženio i želi iznenaditi oca Fudu. No njega nema. Susjedi kažu da je uhićen, ali nitko ne zna zašto. U novinama piše da je osumnjičen za ratni zločin. Dok susjedstvo slavi praznik rada, Armin pokušava doznati istinu.

U filmu glume Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić i drugi. Producenti su Pjer Žalica, Aida Huseinović i Rusmir Efendić, a koproducenti Lana Matić, Boris T. Matić, Labina Mitevska, Jelena Mitrović, Igor Kecman i Ivan Đurović.

Praznik rada nastao je u produkciji Udruženja za promociju umjetnosti i kulture FORUM, u koprodukciji s kućama Propeler Film (Hrvatska), Sisters and Brother Mitevski Production (Sjeverna Makedonija), Backroom Production & Baš Čelik Film House (Srbija) i ABA Film (Crna Gora).

'Vizija leptira' najbolji ukrajinski film

Film 'Vizija leptira' Maksima Nakonečnija, također nastao u koprodukciji s Hrvatskom, proglašen je najboljim filmom 13. Međunarodnog filmskog festivala u Odesi, koji zbog ruske invazije Ukrajine ove godine nije održan u svom matičnom gradu. Stoga je natjecateljski program toga festivala prikazan u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Varšavi.

Film, koji je svjetsku premijeru imao u sklopu programa Izvjestan pogled Filmskog festivala u Cannesu, govori o Ukrajinki Liliji koja se, nakon mjeseci provedenih u ratnom zatočeništvu, pokušava vratiti životu u svojoj zemlji, kao vojnikinja i kao supruga, odbijajući se identificirati kao žrtva.

Na filmu su uz koproducenticu Anitu Juka (4Film) radili i drugi hrvatski filmaši - glumci Daria Lorenci Flatz i Edvin Liverić, montažer filma Ivor Ivezić, asistentica montaže Doris Dodig i supervizor montaže Vladimir Gojun. Proces montaže odvijao se pod okriljem kuće 4Film u Zagrebu. Koordinatorica produkcije je Paulina Križić, a izvršna producentica Laura Sinovčić.

Film je nastao u produkciji ukrajinske kuće Tabor Production, u koprodukciji s hrvatskim 4Filmom, češkim MasterFilmom i švedskim Sisyfos Film Productionom.

U raznim natjecateljskim programima festivala u Varšavi prikazan je niz hrvatskih filmova. Svjetske premijere imali su dugometražni prvijenac Dubravke Turić 'Tragovi' i kratkometražni igrani film 'Dječak' Hrvoja Mabića. Prikazan je i film Jurja Lerotića 'Sigurno mjesto' te još jedna manjinska koprodukcija 'Majka' Zornitse Sophije (koproducentica je Irena Marković, Focus Media).