STOGODIŠNJICA ROĐENJA

Praizvedba Marinkovićeve 'Glorije' u Londonu

27.12.2012 u 15:30

Bionic
Reading

U povodu stogodišnjice rođenja Ranka Marinkovića u Londonu je planirana praizvedba njegove drame 'Glorija' na engleskom jeziku

'Glorija u Londonu' prvi je cjeloviti projekt nastao s ciljem da se ova drama Ranka Marinkovića postavi na engleskom jeziku.

Ideja za projekt rodila se nakon što je Glumačka akademija 'East 15' u Londonu naručila prijevod drame za svoj kazališni arhiv jer je procijenjeno da je drama vrlo zanimljivo i vrijedno djelo te da je, što je podjednako važno, razumljiva engleskoj publici.

Filip Krenus

'Ovaj projekt sretno se poklapa s pojačanim interesom engleske kulturne javnosti za njoj dosad nepoznatim europskim klasicima. Politička klima u kojoj se raskrinkava licemjerje PR-ovske mašinerije i duboko sumnja u institucije čini ovu dramu iznimno relevantnom, a želja je autora projekta da se u upravo u godini ulaska Hrvatske u EU hrvatska kultura predstavi britanskoj javnosti ovim velikim klasikom', kazao je suosnivač produkcijske kuće Honey-tongued Theatre Productions, glumac Filip Krenus.

Produkcijska kuća u Londonu Honey-tongued Theatre Productions s kojom će udruga Satir surađivati na ostvarenju projekta osnovana je s ciljem da na engleskom govornom području promovira hrvatsku dramsku baštinu.

Izbor redateljice Helen Tennison temelji se na njezinom iznimno vrijednom radu na projektima 'Doručak s Emmom' (adaptacija Fay Weldon romana Madame Bovary) i 'Razum i osjećaji' (adaptacija istoimenog romana Jane Austin).

Prema postojećim planovima predstava će biti izvedena u teatru Arcola u drugoj polovini 2013.