TREĆI FALIŠ

Povjesničar Sejo Sexon, posveta partizanima Sutjeske i 'abeceda ustašluka'

21.08.2015 u 17:41

Bionic
Reading

Treći po redu Festival alternative i ljevice Šibenik bit će, kao što su prošle godine i najavili organizatori, posvećen 70. godišnjici kraja Drugog svjetskog rata. Ovogodišnji FALIŠ će se od 2. do 5. rujna održavati u Šibeniku, a otvorit će ga povjesničar Sejo Sexon, tvorac i frontmen Zabranjenog pušenja, kultnog sarajevskog benda koji na FALIŠ ne dolazi kao glazbenik i pjesnik, već kao povjesničar i po prvi puta će nastupiti u toj ulozi

Treći Festival alternative i ljevice (FALIŠ) posvećen je temi antifašizma i u znaku je 70. godišnjice kraja Drugog svjetskog rata. Tri dana Šibenik će biti mjesto zanimljivih javnih razgovora, predstavljanja knjiga i tematskih filmskih projekcija, kako su najavili organizatori. Odmah vrijedi izdvojiti javni razgovor naslovljen 'Abeceda ustašluka', koji će povjesničar Sejo Sexon voditi s kolegom Hrvojem Klasićem, docentom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Među bogatim programom izdvaja se hrvatska premijera dokumentarnog filma Arisa Chatzistefanoua 'Fašizam Inc.' (2014), grčkog redatelja poznatog po filmovima 'Dugokracija' i 'Katastrojka'. On će u razgovoru s Igorom Štiksom nakon projekcije govoriti o odnosu fašizma i kapitalizma, ali i trenutnoj krizi u Grčkoj i budućnosti Sirize.

Fascism Inc.

Jedna od gošći je i Angela Richter, njemačka kazališna režiserka i aktivistkinja hrvatskog porijekla, koja će u razgovoru sa Srećkom Horvatom govoriti o važnosti digitalnih disidenata i svojim susretima s Julianom Assangeom i Edwardom Snowdenom.

Među preostalim gostima su Andrej Nikolaidis, Jele Brešan, Dragan Markovina, Zlatko Dizdarević, Jurica Pavičić, fra Drago Bojić i mnogi drugi, a teme koje će ove godine pokriti treći FALIŠ sežu od 'abecede ustašluka', preko odnosa crkve i antifašizma, sve do situacije u Siriji, ali i mogućnostima otpora u pustinji postsocijalizma.


Direktor FALIŠ-a Emir Imamović Pirke u priopćenju za medije podsjeća da ova manifestacija s razlogom ove godine tematizira antifašizam, što je izraženo i u vizualima. Za vizualni identitet festivala zaslužan je dizajner Ante Filipović Grčić, ujedno umjetnički direktor FALIŠ-a. Plakat tako krasi brojka 1316 na crvenoj zvijezdi, čime se odaje počast Šibenčanima, 1316 njih, koji su sudjelovali u ključnoj bitki Drugog svjetskog rata na području nekadašnje Jugoslavije - onoj na Sutjesci - u kojoj je 18.000 partizana napalo 127.000 njemačkih vojnika.

'Antifašizam je pitanje kućnog odgoja, ne ideološki ili već neki drugi izbor, a njegov znak prije 70 godina ili nešto ranije, 1943. na Sutjesci, bila je crvena petokraka. To je, jednostavno, povijesna činjenica, a činjenice su, za razliku od mišljenja koje je slobodno, svete', izjavio je Imamović Pirke.

Detaljan program 3. FALIŠ-a možete pogledati na ovoj poveznici