'MAGNUS'

Postoji aplikacija koja je 'Shazam za umjetnost', a promovira je i Leonardo DiCaprio

07.02.2018 u 14:47

Bionic
Reading

Autor aplikacije 'Magnus' stručnjak je za tržište umjetnina iz Njemačke Magnus Resch, koji je prije nekoliko godina bio gostujući predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i managmenta. Pokrenuo ju je 2016., kao 'Shazam za umjetnost', a upravo je u nju uložio veliki kolekcionar i ljubitelj umjetnina Leonardo DiCaprio

Kako donosi Vanity Fair, Leonardo DiCaprio je u 'Magnus' uložio kao strastveni kolekcionar i ljubitelj umjetnosti. Aplikacija je besplatna, dostupna za Android i Apple. Korisnik u određenoj galeriji fotografira djelo koje ga zanima i na ekranu mobitela potom dobije sve važne podatke o njemu, uključujući nekadašnju te trenutnu cijenu.

Funkcionira u više od 20 tisuća svjetskih galerija i u bazi ima preko 10 milijuna korisničkih fotografija.

Prema Reschu, nekoliko je umjetničkih galerija iz Berlina nedugo nakon lansiranja aplikacije u travnju 2016. tražilo da je Apple Store ukine. Smetalo im je, tvrdi, što 'Magnus' kolekcionarima osigurava informacije koje su ranije morali plaćati.

'Sa svakom tehnologijom koja je disruptivna, uvijek je tako. U pitanju je proces. Naša aplikacija ometa tržište umjetnina i čini ga transparentnijim. Umjetničko tržište uvijek je bilo opakije i netransparentno. Tako da će svatko tko se pojavi i pokuša ga učiniti transparentnijim naići na otpor', objašnjava Resch čija je aplikacija na App Store vraćena u studenome 2016.

Magnus Resch školovao se na Harvardu i na London School of Economics, a osim po bestseleru 'Menadžment u umjetničkim galerijama', najpoznatiji je kao pokretač stranice Larry's List koja funkcionira kao adresar vodećih svjetskih kolekcionara umjetnina. U Hrvatskoj je 2014. radio kao gostujući predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i managmenta, a trenutno boravi u New Yorku.