NOVE IZMJENE ZAKONA

Postignut dogovor o osječkom HNK

24.01.2014 u 18:31

Bionic
Reading

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić izvijestila je danas nakon sastanka s predstavnicima Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije da je postignut dogovor o osječkom HNK-u te da će se vršitelj dužnosti intendanta znati 16. ili 17. veljače, najavivši pritom da će idućeg tjedna predložiti nove izmjene Zakona o kazalištima

Ministrica je tom prigodom istaknula da će sljedeći tjedan Vladi predložiti izmjene i dopune Zakona o kazalištima, koje će do 14. veljače biti upućene u saborsku proceduru, a nakon toga objavljene u Narodnim novinama.

Po novim izmjenama zakona ministar kulture će, u slučaju nemogućnosti dogovora osnivača o imenovanju, moći predložiti v.d. intendanta iz redova zaposlenika kako bi kazalište moglo normalno funkcionirati.

Ime v.d. intendanta osječkog kazališta tako će se znati 16. ili 17. veljače

Ministrica je izrazila žaljenje što se Grad i Županija nisu mogli dogovoriti o izboru v.d. intendanta osječkog kazališta, jer je na taj način stvorena pravna nemogućnost djelovanja te nacionalne kazališne kuće. Obećala je da do konačnog rješenja neće biti problema u funkcioniranju kazališta, te da će zaposlenici plaću za siječanj na vrijeme dobiti.

'Prekratak je rok da bismo danas riješili i drugo pitanje, a to je odnos osnivača i suvlasnika osječkog HNK', rekla je ministrica dodavši da će se to pitanje riješiti do kraja godine.

'Na računu osječkog kazališta ima novca, ali je problem u potpisniku jer zbog pravne regulative to nema tko učiniti, pa će izmjene i dopune Zakona o kazalištima to riješiti kako se ubuduće taj i slični problemi ne bi dogodili ni u Osijeku ni u drugim kazalištima', istaknula je.


Pohvalila je i suradnju dosadašnjeg intendanta Božidara Šnajdera s drugim nacionalnim kazalištima, te naglasila da to treba biti pravilo svih, budući da to podrazumijeva i smanjivanje troškova poslovanja.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić podsjetio je da je Županija i prije nekoliko godina i u studenom prošle godine tražila povlačenje Županije iz vlasničke strukture i financiranja osječkog kazališta. Osječko-baranjska županija, naime, jedina je u Hrvatskoj koja u 50 postotnom iznosu financira kazalište, a godišnje za tu namjenu izdvaja 12,5 milijuna kuna.

Također je podsjetio da su klub vijećnika HDSSB-a i još neki vijećnicu zatražili sazivanje sjednice Gradskoga vijeća zbog problema u kazalištu, dodavši kako to i dalje stoji. Podsjetio je i na to da je Kazališno vijeće u kojemu su dva predstavnika Grada i dva Županije jednoglasno predložilo Šnajdera za v.d. intendanta.

Osječki gradonačelnik Ivica izrazio je zadovoljstvo što će biti osigurano normalno funkcionranje kazališta, te da djelatnicima neće biti ugrožen socijalni status, jer će plaću na vrijeme dobiti.

Dosadašnjem intendantu osječkog HNK Božidaru Šnajderu mandat je istekao 10. prosinca, a budući da se Grad i Županija nisu uspjeli dogovoriti oko izbora v.d. intendanta u rješavanje problema uključilo se Ministarstvo kulture. Nakon izbora v.d.-a slijedi donošenje izmjena Statuta osječkog HNK-a i usklađivanje s novim Zakonom o kazalištima, a nakon toga raspisivanje natječaja za izbor intendanta.