legenda hrvatskog glumišta

Postavljena spomen ploča Peri Kvrgiću u Moravicama

28.03.2022 u 10:07

Bionic
Reading

Spomen ploču postavila je u Kvrgićevom rodnom mjestu Primorsko-goranska županija u prigodi obilježavanja Svjetskog dana kazališta

Spomen ploča velikom glumcu Peri Kvrgiću otkrivena je u nedjelju na kući na željezničkoj postaji u Moravicama, u kojoj je Kvrgić proveo djetinjstvo.

Spomen ploču postavila je u Kvrgićevom rodnom mjestu Primorsko-goranska županija u prigodi obilježavanja Svjetskog dana kazališta.

“Pero Kvrgić je velikan glumišta koji je zlatnim slovima upisan u povijest našeg kazališta. Njegove maestralne interpretacije impozantnog broja uloga ostaju trajni umjetnički vrhunci našeg teatra. Hvala mu za sve što je ostavio i napravio, njegovo će ime biti trajno zabilježeno u hrvatskoj kulturnoj povijesti”, istaknuo je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Kći Pere Kvrgića, Ana Kvrgić je ovom prigodom ustvrdila da će to spomen obilježje podsjećati putnike da je to bilo mjesto odrastanja čovjeka koji postao nezaobilazno ime u povijesti hrvatske kulture, posebno kazališta.

Suradnje s Kvrgićem podsjetila se i njegova glumačka partnerica iz legendarne predstave "Stilske vježbe" Lela Margitić.

Na otkrivanju spomen ploče bili su i državni tajnik ministarstva kulture Ivica Poljičak, gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić i drugi.

Pero Kvrgić je rođen u Moravicama 4. ožujka 1927. Tijekom Drugog svjetskog rata je nastupao u partizanskim kazališnim skupinama "Ivan Goran Kovačić" i "August Cesarec", a nakon završetka rata se školuje na Zemaljskoj glumačkoj školi u Zagrebu te postaje član Dramskog studija Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Od 1950. do 1954.član je ansambla zagrebačkog HNK, a potom se pridružuje ansamblu Dramskog kazališta "Gavella" gdje je djelovao kao glumački prvak. Ponovno se vraća u HNK gdje ostaje do umirovljenja. Ostvario je dvjestotinjak uloga u brojnim kazališnim kućama.

Predstava "Stilske vježbe" slovi kao najdugovječnija kazališna predstava s istim ansamblom na svijetu. Izvodila se dulje od 50 godina od premijere u "Gavelli" 1968.

Dobitnik je nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo, nagrade "Dubravko Dujšin", nagrada Grada Zagreba i Grada Dubrovnika, Sterijine nagrade, najviše talijanske kazališne nagrade Eleonora Duse i mnogih drugih.

Umro je 23. prosinca 2020. u 93. godini života.