BESPLATNO ONLINE

Poslušajte operu 'Lomeći valove' prema remek-djelu Larsa von Triera

14.04.2017 u 08:12

Bionic
Reading

Nagrađivani film Larsa von Triera 'Lomeći valove' iz 1996. inspirirao je istoimenu operu koja je praizvedena u Philadelphiji u rujnu prošle godine. Sada se izvedba ove hvaljene komorne opere može besplatno poslušati online

Iako je tijekom godina snimio niz filmova koji su izazvali žestoke polemike među kritičarima i gledateljima, danski filmaš Lars von Trier nesumnjivo u svom opusu ima barem jedan naslov oko kojega vlada konsenzus da je riječ o remek-djelu.

To je drama 'Lomeći valove' (Breaking the Waves) iz 1996., za koju je dobio Grand Prix u Cannesu, a glavna glumica Emily Watson niz nagrada za svoju potresnu ulogu Bess McNeill, duboko religiozne djevojke sa sjevera Škotske koja zbog ljubavi prema bolesnom suprugu doživljava niz sve opasnijih poniženja.

Ova ljubavna drama s tragičnim krajem i danas je za mnoge najbolje što je snimio danski enfant terrible pa ne iznenađuje to što je inspirirala i opernu preradu. Libreto za operu 'Breaking the Waves' napisao je Royce Vavrek, glazbu skladateljica Missy Mazzoli, a praizvedba je održana prošle godine u Philadelphiji.

Ulogu Bess otpjevala je sopranistica Kiera Duffy. Opera je dobila izvrsne kritike te ju je The Wall Street Journal opisao kao 'divlju, potresnu i posve originalnu', a portal Opera News konstatirao je kako je riječ o 'jednoj od najboljih američkih opera 21. stoljeća'.

Sada je Opera Philadelphia objavila cijeli, dvoipolsatni snimak opere 'Breaking the Waves' koji možete besplatno poslušati online.