TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Policija trenira urnebes u seriji 'Brooklyn 9-9'

  • 11.11.2017 u 11:02

  • Bionic
    Reading

    Od ovoga se tjedna na Drugom programu HTV-a četvrtkom emitira jedna od trenutačno najboljih američkih humorističnih serija - 'Brooklyn 9-9'. Prošarana zvijezdama poznatog showa 'Saturday Night Live', ali i veteranima ozbiljnijih policijskih serija, 'Brooklyn' je vjerojatno najzabavnija serija koju trenutačno možete pogledati na domaćim televizijama

    U jednoj brooklynskoj policijskoj postaji, čiji je najtalentiraniji detektiv Jake Peralta (Andy Samberg) pomalo vlada disciplinski kaos. Postaja ne ostvaruje loše rezultate, ali zaposlenici su neobični, pomalo pomaknuti i stalno izvode nekakve gluposti. Zbog toga u postaju stiže novi kapetan, Raymond Holt (Andre Braugher) koji će malo srediti situaciju.

    Ta, osnovna premisa serije 'Brooklyn 9-9' zvuči kao osnovna premisa tisuću drugih serija o policijskim postajama diljem Amerike i u sebi ne sadrži baš ništa posebno čime bi privukla publiku da s nestrpljenjem uključi onaj televizijski kanal na kojem se prikazuje. No 'Brooklyn 9-9' uopće nije nalik tisućama drugih policijskih serija. To je humoristična serija, i to jedna od trenutačno najboljih humorističnih serija koje stižu s američkih mrežnih televizijskih kuća. 

    Prije bilo čega drugoga valja napomenuti da su autori serije Dan Goor i Michael Schur, što će ljubiteljima televizijskih komedija zacijelo nešto značiti jer su obojica - jedan kao kreator, a drugi kao jedan od scenarista - sudjelovali na stvaranju serije 'Parks and Recreation'. Iako je 'Parks' bio dosta naslonjen na tradiciju kvazidokumentarca poput serije 'The Office', 'Brooklyn' nema tu komponentu, ali je zadržao sličan tip humora i koristi se uredskim okruženjem policijske stanice te odnosima među djelatnicima da bi pokazao neobične, otkačene i sulude komične situacije.

    Foršpan za prvu sezonu serije 'Brooklyn 9-9' Autor: YouTube

    Za početak, da malo proširimo opis te policijske postaje. Jake Peralta, rekli smo već, najtalentiraniji je detektiv u postaji, ali je i jedna od nezrelijih odraslih osoba koje postoje u svemiru. Iako obožava svoj posao, neprekidno ga začinjava krivinama kao što su utrke u uredskim stolcima s aktiviranim požarnim aparatima, osumnjičenike na priznanje zločina pokušava nagnati nekonvencionalnim metodama kao što je lupanje po gitari i usputno vrištanje, a i neprekidno baca mudrijaške komentare na račun svojih kolega, pa i šefova. Kapetan Ray Holt, koji dolazi 'srediti situaciju' u postaju - i tumači ga svima nam iz 'Odjela za ubojstvo' poznat Andre Braugher - iznimno je krut, uredan i strog policajac koji je kroz karijeru očvrsnuo, između ostalog i zato što je gay pa je doživio dosta šikaniranja i stopiranja napredovanja. Odmah će doći u sraz s Peraltom, ali i s njim ostvariti zanimljiv osobni odnos. 

    Policijska postaja broj 99 u Brooklynu krcata je i drugim nevjerojatnim osobama - agresivnom i opasnom Rozom Diaz (Stephanie Beatriz, koju gledatelji možda pamte kao Glorijinu sestru iz 'Moderne obitelji'), simpatičnim poluhipsterskim gurmanom Charlesom Boyleom (Joe Lo Truglio) koji iznad svih obožava Jakea i ljubomoran je na svakoga tko mu pokušava biti prijatelj, narednikom Terryjem Jeffordsom (Terry Crews), čovjekom koji obožava dizanje utega, jogurt, svoje blizanke i ženu te je istodobno golem, snažan grmalj, ali i poprilična kukavica, totalno poremećenom tajnicom Ginom Linetti (Chelsea Peretti) koja većinu vremena provodi na mobitelu ili plešući, ali se usput i smatra kompetentnijom za poslove u postaji od svih policajaca zajedno, detektivkom-štrebericom Amy Santiago (Melissa Fumero), koja je Peraltina najveća rivalka, ali i ljubavni interes te dvojicom potpuno beskorisnih 'stolnih džokeja' koji po cijele dane jedu i okupiraju zahode, a zovu se znakovito - Hitchcock i Scully.

    Najbolje fore kapetana Holta u seriji 'Brooklyn 99' Autor: Brooklyn 99

    Zanimljivo je napomenuti i da je 'Brooklyn 99' jedna od rijetkih američkih humorističnih serija koja ima etnički dosta raznovrsnu ekipu (iako među glavnim likovima nema onih azijskog podrijetla) a da to ne djeluje kao nasilno uvedena poruka o političkoj korektnosti, nego kao organski prikaz prave situacije u policijskoj postaji. Isto tako, kao i u svakoj kvalitetnoj humorističnoj seriji, dodatnu zabavu u priču unose povremeni i stalni sporedni likovi, među kojima ima komičarskih legendi kao što je Patton Oswald, ali i glumaca koji su se proslavili ulogama u 'ozbiljnim' policijskim serijalima, kao, primjerice, Kyra Sedgwick

    Kraće rečeno, riječ je o jednoj od najzabavnijih humorističnih serija koje dolaze s američkog kontinenta, što je posebno dragocjeno u današnje vrijeme, kada se sve češće snimaju humoristične serije koje baš i nisu osobito smiješne ili su jednostavno drame, samo s tu i tamo pokojom bizarnom situacijom. 'Brooklyn nine-nine' jedan je od boljih predstavnika nove generacije američkog sitcoma - u njemu nema nasnimljenog smijeha ni publike u studiju, ali sigurno neće proći nijedna epizoda a da vam ne izmami smijeh. Nemojte zato propustiti ovaj draguljčić u domaćem televizijskom programu i svaka čast HTV-u što je odlučila to otkupiti.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.