racija u CENTRU ZAGREBA

Policija i četiri inspekcije upale u kultno alternativno okupljalište: 'Nismo koristili duge cijevi'

22.05.2024 u 15:50

Bionic
Reading

Autonomni kulturni centar Attack jučer se oglasio priopćenjem povodom policijske racije u subotu u dvorištu prostora urbane kulture Medika u centru Zagreba. Povodom tog događaja očitovala se i zagrebačka policija, a o detaljima neće govoriti pozivajući se na službenu tajnu, ali inzistira na tome da u prepadu nisu korištene duge cijevi

Priopćenje AKC-a Attack pojavilo se jučer u popodnevnim satima na Facebooku. U njemu se ističe da se policija pojavila s dugim cijevima u subotu oko 23 sata i nasilno ušla u prostor popularnog okupljališta za mlade. Međutim iz policije demantiraju da se radilo o dugim cijevima, već da su policajci bili opremljeni tek kratkim policijskim naoružanjem. Donosimo dijelove Attackova priopćenja i čitav odgovor PU zagrebačke.

'U prošlu subotu 18. svibnja oko 23 sata u prostore Medike, koje koriste udruge Autonomni kulturni centar Attack te Savez udruga i građana Pierottijeva 11, ušli su pripadnici interventne policije s dugim cijevima, pripadnici kriminalističke policije, turistička inspekcija, inspekcija zaštite na radu, sanitarna inspekcija te inspekcija za nadzor zapošljavanja', stoji u objavi na Facebooku.

'U prostorima unutar kompleksa koje koristi AKC Attack te večeri održavala se izvedba predstave zagrebačkog dramaturga Mihovila Rismonda 'Noć za nas' i koncert nezavisnih bendova s punk scene, od kojih su u jednom bendu, Pinke Panke, maloljetni članovi i članice. Interventna policija ulazi i u dijelove kompleksa u kojima se nalaze umjetnički ateljei i AKC–ov Filmski studio, u kojem je u međuvremenu završena gore spomenuta izvedba', nastavlja se Attackova objava.

'Nejasno nam je što je policija s tolikim naoružanjem pokušala postići ovim ulaskom u prostore koje koriste umjetnici/e, kulturni radnici/e i gosti raznolikih programa koje naša organizacija provodi te prekidanjem programa koji su se u tom trenutku odvijali, a okupili su oko 80 sudionika. Pitamo se zašto smo ovim upadom označeni kao najokorjeliji kriminalci i jesmo li uopće sigurni u prostoru udruge planirati i održavati kulturne programe koji su nam i djelatnost, između ostalog uključuju međunarodni festival teatra FAKI, koji bi se trebao održati sljedeći tjedan, a na kojem gostuje znatan broj izvedbenih umjetnika i umjetnica iz inozemstva', kažu dalje.

  • +10
Grafiti i murali na zidovima bivše tvornice Medika Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

'Napominjemo da su inspektori i policija, nakon predstave koju su priredili, naišli jedino na nepravilnosti o kojima godinama upozoravamo vlasnika prostora (Grad Zagreb) koji koristimo te koje ne možemo samostalno otkloniti, a odnose se na minimalne tehničke uvjete. Pritom je zaplijenjena imovina našeg društvenog poduzeća - legalno nabavljena i proknjižena zaliha pića za koju plaćamo porez državi, kao i utržak koji je fiskaliziran i evidentiran u Poreznoj upravi. Napominjemo da država kroz plaćanje PDV-a od strane našeg društvenog poduzeća uprihodi prosječno 2000 eura mjesečno', bijesni su članovi Attacka.

Odgovor PU zagrebačke

Ističemo da Policijska uprava zagrebačka, sukladno vlastitim prosudbama stanja i kretanja kriminaliteta te operativno interesantnih događaja, provodi operativno-taktičke radnje racije na području Policijske uprave zagrebačke. Napominjemo kako je planiranje provođenja racija klasificirani podatak koji je zaštićen kao službena tajna i sukladno tome nismo Vam u mogućnosti iznositi više detalja o provođenju racija. Operativno-taktička radnja racija provodi se na način da se područje ili prostor u kojem se racija provodi blokira, nakon čega se obavljaju pregledi zatečenih osoba, kao i provjera njihovih isprava, a sve u cilju pronalaska osoba za kojima se traga, predmeta čije držanje građanima nije dozvoljeno, predmeta kaznenih djela i prekršaja te utvrđivanja prekršaja ili kaznenih djela. Policijski službenici tijekom postupanja u konkretnom slučaju za koji pitate bili su opremljeni redovnom policijskom opremom interventne i specijalne policije te isključivo kratkim policijskim naoružanjem, a postupali su u suradnji s Državnim inspektoratom.

sve osim nogometa