ODABRANI FINALISTI

Pogledajte najbolje novinske fotografije iz prošle godine

12.03.2013 u 17:00

Bionic
Reading

Danas je u Novinarskom domu održana konferencija za medije na kojoj su objavljeni finalisti izbora Hrvatske novinske fotografije. U natječaju Hrvatska novinska fotografija 2012. sudjelovalo je 97 autora sa 1.798 fotografija. Natjecanje se odvija u 7 kategorija, uz dodatnu nagradu za fotografiju godine.

Danas je u Novinarskom domu održana konferencija za medije na kojoj su objavljeni finalisti izbora Hrvatske novinske fotografije. Imena finalista po kategorijama objavili su glumica kazališta Komedija Mila Elegović i poduzetnica Ivana Delač Đolo.

Sto najboljih radova odabrao je ovogodišnji žiri u sastavu: Laurent Rebours – glavni urednik fotografije agencije Associated Press za Francusku i sjevernu Afriku, Daria Bonera – urednica fotografije National Geographic Travelera, Italija i Matko Biljak – urednik fotografije Slobodne Dalmacije, Hrvatska.

Međunarodni stručni žiri odabrao je pobjednike po kategorijama te 100 najboljih fotografija koje će biti dio putujuće izložbe, koja će ove godine osim domaćih gradova posjetiti i Bruxelles, Beč i Beograd. Važno je naglasiti da su fotografije svake godine šifrirane, te žiri nema načina da zna tko je autor pojedinog rada, što ovom izboru daje objektivnost i dodatnu razinu kvalitete.

Ovaj projekt naglašava važnost novinske i dokumentarne fotografije za hrvatsku kulturnu baštinu, te važan posao koji čine fotoreporteri kada objektivno bilježe događaje u svim slojevima našeg društva. Nagrađivanjem i promocijom najboljih autora dajemo im potporu koju trebaju kako bi nastavili obavljati svoje strukovne zadaće.

Pobjednici po kategorijama i fotografija godine biti će objavljeni 25. ožujka na svečanoj dodjeli u Novinarskom domu.

U kategoriji DOGAĐAJ: Srećko Niketić / CROPIX, Davor Puklavec / PIXSELL i Nikola Šolić

SVAKODNEVNI ŽIVOT: Veljko Martinović, Srećko Niketić / CROPIX i Davor Puklavec / PIXSELL

REPORTAŽA: Ronald Goršić / CROPIX, Željko Hladika / PIXSELL i Romeo Ibrišević

PORTRET: Filip Brala / PIXSELL, Tomislav Čuveljak i Slavko Midžor / PIXSELL

KULTURA I UMJETNOST: Stipe Surać, Kristijan Tabet i Srđan Vrančić / CROPIX

SPORT: Damir Senčar / HINA, Drago Sopta / CROPIX i Goran Stanzl / PIXSELL

PRIRODA I OKOLIŠ: Tea Cimaš / CROPIX, Romeo Ibrišević i Stipe Surać

248580,248232,247080,246863