IZLOŽBA NA FALIŠU

Plakati otkrivaju što se dogodilo u Rusiji prije sto godina

25.08.2017 u 09:07

Bionic
Reading

Peti Festival alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ) otvorit će u srijedu, 6. rujna, u Galeriji Matija autorski projekt ruskog kustosa Sergeja Serova "1917.-2017.", izložbu plakata istaknutih svjetskih grafičkih dizajnera posvećenih stogodišnjici Oktobarske revolucije.

Sergej Serov predsjednik je Moskovskoga međunarodnog bijenala grafičkog dizajna "Golden Bee", potpredsjednik Akademije grafičkoga dizajna, te profesor i predstojnik katedre Škole dizajna RANHiGS.

Kako se ističe u najavi, Serov se potkraj 2016. obratio najistaknutijim svjetskim grafičkim dizajnerima s prijedlogom da mu "grubim jezikom plakata" daju osobnu ocjenu onoga što se dogodilo u Rusiji prije sto godina.

Slobodna rasprava o Oktobarskoj revoluciji

Projekt je organiziran "kao slobodna rasprava koja se odvija uz pomoć živopisnih sredstava suvremenoga plakata": umjetnici su pozvani, bez navođenja obilježja ideološke tendencije ili bilo kakvih smjernica, prosudbi ili opredjeljenja, da svatko za sebe odluči kako protumačiti "svemirski potres": kao polet u budućnost ili najveću tragediju ruske i svjetske povijesti?

Konceptualni je sadržaj projekta bio označen tek godinama u logotipu, a projekt se realizirao u okviru programa Moskovskoga međunarodnoga bijenala grafičkog dizajna "Golden Bee 13".

U pozivnome dijelu projekta sudjelovalo je više od 70 najistaknutijih imena svjetskoga dizajna iz 30 zemalja. Na otvoreni natječaj bilo je predano više od 1500 radova iz 50 zemalja, te je odabrano stotinu radova koji su ušli u izložbu bijenala "Golden Bee 13", kao i 500 radova koji će biti dio mogućih budućih izložbi.

Izložba u Šibeniku donosi širok raspon vizualnih iskaza, među kojima su i radovi priznatih svjetskih dizajnera, kao što su Majid Abbasi (Iran), Peter Bankov (Rusija-Češka), Lex Drewinski (Njemačka), Milton Glaser (SAD), Mirko Ilić (SAD), Elmer Sosa (Meksiko), Péter Pócs (Mađarska) i dr.

"Nakon Moskve, a prije Njemačke, Velike Britanije, Češke, Crne Gore i SAD-a, 49 radova ekskluzivno stiže u Šibenik, gdje će biti prikazani na izložbi u sklopu 5. FALIŠ-a", stoji u najavi.

Općenito negativan doživljaj revolucije

Serovova je globalna plakatna akcija pokazala da većina dizajnera i umjetnika iz najrazličitijih zemalja negativno doživljava i revoluciju 1917. godine i samog Vladimira Iljiča Lenjina. Prema istraživanju "Slike stogodišnjice revolucije u Rusiji i svijetu", tek četiri posto radova iz Rusije i osam posto iz drugih zemalja daje pozitivnu ocjenu revolucije.

Istovremeno joj 72 posto plakata iz Rusije i 57 iz drugih zemalja daje ocjenu koju autori istraživanja svode na stav "Revolucija je užas".

"Kao što vidimo, broj revolucionarnih romantika u ruskom je društvu dvostruko manji nego u inozemstvu, no i tamo ih je začuđujuće malo. Ukoliko plakat u poopćenom obliku izražava duh vremena, onda je projekt '1917. – 2017.' pokazao da idejama minulog stoljeća koje su potresle svijet nema povratka u 21. stoljeću", rekao je autor o izložbi.

Peto izdanje FALIŠ-a održat će se od 6. do 9 rujna uz brojna gostovanja, promocije, izložbe i okrugle stolove, a proteći će u znaku obilježavanja stogodišnjice Oktobarske revolucije.