DRAGOCJENA KOLEKCIJA

Plakati koje su zaplijenili nacisti konačno na aukciji

07.11.2012 u 11:03

Bionic
Reading

Američki Židov Peter Sachs uspio je nakon duge pravne bitke vratiti plakate koje su nacisti ukrali njegovom ocu, a kolekcija danas vrijedi između 4,5 i 16 milijuna eura

Hans Sachs počeo je sakupljati plakate u svojim školskim danima, krajem davnog 19. stoljeća. Njegovu kolekciju više od 4.300 plakata iz razdoblja prije Drugog svjetskog rata nacisti su zaplijenili 1938. tijekom Kristalne noći. Kad su u Gestapu arhivirali plakate, objasnili su Sachsu da ministar propagande treba njegove plakate za novo muzejsko krilo.

Sachs je nakon toga uhićen i poslan u koncentracijski logor u Sachsenhausenu. Zahvaljujući ženinim vezama i poznanstvima unutar nacističke stranke, oslobođen je iz logora te je s njom i 14-mjesečnim sinom Peterom prebjegao u Ameriku.

Njegov sin prvi put posjetio je Berlin 2007. te je odlučio vratiti ukradene plakate koji su bili izloženi u raznim muzejima i arhivima. Njemački sud u ožujku zakonski mu je dodijelio kolekciju koja uključuje brojne prodajne i propagandne plakate iz 19. stoljeća, u vrijednosti od 4,5 do 16 milijuna eura.

Odvjetnik Gary Olsen, koji je zastupao Sachsa u postupku vraćanja preko 4000 unikatnih plakata iz Njemačkog povijesnog muzeja, izjavio je da se njegov klijent nada da će uskoro pronaći kupca za većinu njih. Također planira donirati 800 plakata muzejima i sveučilištima.