PROMOCIJA KNJIGE

Pisci oštro osudili veličanje ustaškog zločinca Maksa Luburića u prostorijama Hrvatskog slova

11.10.2018 u 15:04

Bionic
Reading

Prije desetak dana u prostorima časopisa Hrvatsko slovo, koji se sufinancira novcem poreznih obveznika, održana je promocija knjige ‘Sluga domovine – život hrvatskoga viteza Vjekoslava Maksa Luburića generala Drinjanina’ autora Vlade Vladića, a u kojoj se veliča životni put i djelovanje zapovjednika zloglasnog logora Jasenovac, a o tom se slučaju zajedničkom izjavom oglasilo Hrvatsko društvo pisaca i PEN centar

'Vjekoslav Maks Luburić, hrvatski Eichmann, jedan od najvećih zločinaca ustaške Nezavisne Države Hrvatske, desna ruka poglavnika Ante Pavelića, odgovoran za masovne likvidacije te tvorac Jasenovca i zapovjednik svih ustaških logora u kojima su na najstrašnije načine ubijene desetine tisuća nevinih ljudi i djece, neki je dan doživio sramotnu rehabilitaciju na simboličnom mjestu, u podnožju jedne od najvažnijih institucija hrvatske kulture, Nacionalne i sveučilišne knjižnice, u prostorijama 'Hrvatskog slova', promocijom knjige Vlade Vladića 'o životu i djelu generala Drinjanina i hrvatskog viteza' koja ga slavi kao velikog 'slugu domovine' i pravednog ustaškog borca.

Kako se radi o anticivilizacijskom ispadu, nezamislivom u demokratskom svijetu, a promocijom te knjige sramoti se Hrvatska, kao pisci najoštrije osuđujemo tu svojevrsnu banalizaciju zločina te zatajenje etičke svijesti i empatije prema Luburićevim žrtvama, kojim se, poput nakaznih pjesama koje ga opjevavaju ('Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara'), kontaminira cjelokupni prostor hrvatskog društva. ', stoji u zajdničkoj izjavi Hrvatskog društva pisaca i Hrvatskog P.E.N. centra.

Inače, potkraj rujna Novi list je objavio da se promocija navedene knjige treba održati i u Splitu te Karlovcu. Obje promocije trebale su se održati u crkvenim prostorima - u svetištu Sv. Josipa u Karlovcu te dvorani Dominikanskog samostana fra V. Draganje u Splitu. Antun Sente, rektor karlovačkog svetišta, demantirao je ove informacije za KAportal, rekavši da 'tko god je tako nešto rekao ili najavio, taj laže'.

O tome tko je bio Maks Luburić više možete pročitati na stranicama Spomen područja Jasenovac.