NOVA PREDSJEDNICA

Perica Martinović pozvala kolege da se vrate u HDDU

25.04.2016 u 16:04

Bionic
Reading

Novoizabrana predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) Perica Martinović poručila je kako Društvo kojemu je na čelu nije politička organizacija i pozvala sve kolege da se vrate kako bi se zajednički borili za svoja autorska prava

'Netko je naprosto pogrešno shvatio Statutom propisanu ulogu udruženja u kojemu je više od tisuću članova svih boja. HDDU nije politička organizacija koja staje na neku političku stranu', poručila je u Jutarnjem listu Martinović i pozvala sve koji su u naelektriziranoj atmosferi u jeku peticije Kulturnjaci 2016. napustili društvo da se vrate.

Podsjetimo, glumac Slavko Juraga početkom veljače podnio je ostavku na mjesto predsjednika HDDU-a,nakon što su brojni glumci i djelatnici u kazalištu istupili iz HDDU-asmatrajući da nije u redu to što se Društvo nije očitovalo o novomministru kulture Zlatku Hasanbegoviću, što je dio njih tražio. I sam Juraga odgovorio im je tada da Društvo tijekom 25-godišnjeg postojanjasamostalne RH nikada nije osporavalo ili izražavalo svoj stav oizabranom ministru/ministrici kulture RH.

U godinu i pol dana mandata jedan od glavnih ciljeva Perice Martinović bit će borba za realizaciju autorskih prava glumaca koja su svugdje u EU-u regulirana plaćanjem naknada za reprize koje iznose oko pet posto osnovnog honorara.

Apsurdnost hrvatske zbilje ilustrirala je primjerom glumca Gorana Navojeca koji dobiva tantijeme za pjevanje uvodne špice serije, a za glumačke angažmane u repriziranim naslovima ne dobije ni kunu.