top lista modernih vremena

Ovo su najprodavanije knjige u Hrvatskoj tijekom prosinca 2021. godine

19.01.2022 u 14:48

Bionic
Reading

Portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena najavljuje i kako će uskoro objaviti rezultate najprodavanijih knjiga za čitavu 2021. godinu, što ćemo također prenijeti na stranicama kulture tportala

Portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena pokrenuo je u proljeće 2020. godine jedinu neovisnu Top listu prodaje knjiga prema podacima o prodaji u hrvatskim knjižarama, koju redovno objavljuju u mjesečnom ritmu na stranici https://toplistaknjiga.hr. Inače, uzorak prema kojemu Moderna vremena kroje svoje prodajne Top liste čini 35 knjižara diljem Hrvatske, kako onih samostalnih, tako i onih knjižarskih lanaca.

Upravo su objavili i Top listu s obrađenim podacima za mjesec prosinac 2021., pa ćemo u idućim recima proći najprodavanije knjige u Hrvatskoj tijekom tradicionalno najjačeg prodajnog mjeseca u godini. Također, portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena najavljuje i kako će za nekoliko dana objaviti rezultate najprodavanijih knjiga za čitavu 2021. godinu, što ćemo također prenijeti na stranicama kulture tportala.

TOP LISTA NAJPRODAVANIJIH KNJIGA U KNJIŽARAMA U PROSINCU 2021.

KNJIŽEVNOST I KNJIGE ZA DJECU I RODITELJE

Iako je već duže vrijeme prodaja knjiga iz područja književnosti (stranih i domaćih) u defanzivi spram prodaje publicističkih naslova, kratak pregled prosinačkih rezultata Moderna vremena započinju s književnošću. Većih iskakanja u ovoj kategoriji ne bilježe, javljaju nam, a na višegodišnjem valu interesa za serijal "Genijalna prijateljica" prvo mjesto drugi mjesec za redom uvjerljivo drži "Mračna kći" Elene Ferrante (izdavač: Profil), a slijedi je "Dina" Frenka Herberta (Egmont), što je zasigurno povezano s početkom prikazivanja recentne ekranizacije Herbertovog SF klasika u kinima. Ipak, javljaju nam iz Modernih vremena, primjetan je nedostatak većih književnih hitova koji bi se ravnopravnije umiješali u borbu za sam vrh ljestvice, s iznimkom dobrog početka prodaje nove knjige priča Harukija Murakamija "Prvo lice jednine" (Vuković i Runjić) i romana-ljubića Sophie Cousens "Iduće godine u isto vrijeme" (Egmont).

Ljubitelje hrvatske književnosti može veseliti ulazak u TOP 50 novog krimića Ivice Ivaniševića "Ulica Ferde Pomykala 17" (V.B.Z.) kao i zadržavanje pozicija među prvih 10 knjiga Tisje Kljaković Braić "U malu je uša đava" (Fraktura) i Zorana Ferića "Putujuće kazalište" (V.B.Z.).

Ali, to nije sve što se tiče hrvatskih autorica/a - javljaju nam iz Modernih vremena - jer u TOP 50 nalazi se još nekoliko naslova: "Sinovi, kćeri" Ivane Bodrožić (Naklada Hermes), "Okretište" Damira Karakaša (Disput), "Zadnja ruka" Renata Baretića (Hena com), "Sine, idemo kući" Ivice Prtenjače (V.B.Z.) i "Stolareva kći" Marine Vujčić (Fraktura), što je vrlo dobar udio knjiga iz hrvatske književnosti, no koji istovremeno ukazuje i na očiti izostanak značajnijeg broja većih prijevodnih uspješnica.

Kod knjiga i slikovnica za djecu i mlade nema nekih većih iznenađenja, od slikovnica najviše su se kupovale "Orašar" An Leysen (Profil) i svevremenska "Ježeva kućica" Branka Ćopića (Naša djeca), a primjetna je bila povećana prodaja naslova koji se referiraju na božićnu tematiku, poput "Popi i Bobi : Božićno drvce" Axela Schefflera (Planet Zoe), "Djevojčica koja je spasila Božić" Matta Haiga (Mozaik knjiga) ili novitet "Doktor Jabuka i tajna božićna poruka" Slavka Sobina (Petrine knjige).

Naravno, tu su i neupitne uspješnice Jeffa Kinneyja, javljaju nam iz Modernih vremena, od kojih se i dalje najviše tražio "Gregov dnevnik: Raspad sistema" (Mozaik knjiga). Napominju i kako se u kategoriji publicističkih izdanja od priručnika za roditelje najbolje prodavala knjiga "Kako biti opušten roditelj" Iben Dissing Sandahl i Sarah Zobel (Egmont).

PUBLICISTIKA

Od publicističkih naslova (kategorija koja u nas pokriva širi krug ne-književnih kategorija) u prosincu se (kao i u studenom) sjajno prodavala knjiga "Dah" Jamesa Nestora (Planetopija), javljaju nam iz Modernih vremena, a svoje i proteklih mjeseci visoke pozicije na listi zadržale su i knjige "Oni 2" Tisje Kljaković Braić (Fraktura), "Metoda Wim Hof" Wima Hofa (Planetopija), "Ljubav oko svijeta" Davora Rostuhara (Klub za ekspedicionizam i kulturu), "longseller" Jordana Petersona "12 pravila za život" (Verbum), te knjige "Ponoć u Černobilu" Adama Higginbothama (Znanje) i "Napokon socijalizam!" Thomasa Pikettyja (Profil).

Što se tiče novih naslova koji su ušli na listu, u prosincu odličan start bilježi autobiografija Mire Furlan "Voli me više od svega na svijetu" (Fraktura) te knjiga za sve uzraste (ali ipak najviše za odrasle) "Veliki Panda i Sićušni Zmaj" Jamesa Norburyja (Stilus). Prate ih i knjige "(P)ostati zdrav" Brune Šimleše (Fraktura), "Najveća tajna" Rhonde Byrne (V.B.Z.), "Pripovjedač" lidera rock grupe FooFighters Davea Grohla (Rockmark) i "Moji sretni kolači" Maje Brekalo (Planetopija).

Nažalost, javljaju nam iz Modernih vremena, primjetan je (i to tijekom cijele godine) izostanak većeg broja novijih naslova iz kategorije popularno-znanstvenih djela, pa "stari i provjereni" Stephen Hawking i nakon svoje smrti (1942. - 2018.) svojim promišljanjima intrigira velik broj čitatelja. Tako je njegova knjiga "Kratki odgovori na velika pitanja" (V.B.Z.) i dalje suvereno na vrhu liste u kategoriji Popularna znanost i tehnologija. Jedini novi naslov koji se uspio ubaciti u TOP 10 je "Red vremena" glasovitog talijanskog fizičara Carla Rovellija (Vuković i Runjić). A kako se u pandemijsko vrijeme manje putuje, nije zgorega prisjetiti se da upravo čitajući knjige možemo virtualno otputovati do krajnjih granica mašte, a na tom je tragu W. E. Bowman 1956. godine napisao "Uspon na Rum Doodle" (Libricon), izmišljeni najviši vrh na svijetu, svojevrsnu "Kvaku 22" alpinističke literature. Ipak, ako preferirate hrvatske planine, za planiranje mogućih izleta dobro će vam poslužiti novo izdanje "Planinarskog vodiča po Hrvatskoj" Alana Čaplara (Mozaik knjiga).

S portala Moderna vremena zaključno navode i kako bi "bilo dobro i kada bismo počeli promišljati kakva nam je struktura knjižarske mreže, zašto su knjige pojedinih nakladnika slabo prisutne u knjižarama, ili zašto se određene tematske niše slabije prodaju, kao i tome kako se na knjižarsku prodaju reflektiraju sadašnji modeli potpore izdavanju knjiga i otkup knjiga za knjižnice i drugo".

Za više detalja o prodaji u knjižarama i detaljne top liste najprodavanijih naslova po kategorijama posjetite stranicu Top liste knjiga na ovoj poveznici.