izvijestio Blitz

Ovo je najgledaniji hrvatski film za djecu u posljednjih 10 godina

12.05.2023 u 14:34

Bionic
Reading

Dugometražni animirani film Cvrčak i mravica se sa 70.277 gledatelja svrstao u sam vrh gledanosti hrvatskog filma u kinima i postao najgledaniji hrvatski dječji naslov u proteklih deset godina, još od Šegrta Hlapića, izvijestio je u petak Blitz

Uz prikazivanje u Bosni i Hercegovini te Poljskoj, film je do sada u kinima pogledalo više od 91 tisuću gledatelja, što ga svrstava među deset najgledanijih hrvatskih naslova od osamostaljenja, a u svibnju počinje i distribucija u Tajvanu, priopćeno je. Podsjetimo, nakon premijere filma razgovarali smo s njegovim redateljem Lukom Rukavinom, koji nam je otkrio sve detalje o tom zanimljivom projektu, a taj je razgovor dostupan na ovom linku.

Početkom lipnja prikazat će se u selekciji prestižnog talijanskog festivala animacije "Cartoons on the Bay", a potom u Busanu u Južnoj Koreji, na festivalu dječjeg filma "Biky".

  • +16
Prizori iz animiranog filma 'Cvrčak i mravica' Izvor: Promo fotografije / Autor: n.n.

U sklopu Animafesta Zagreb održat će se predavanje o produkciji, te posebna projekcija ovog, prvog hrvatskog dugometražnog 3D CGI filma.

Ta animirano-filmska priča o toleranciji i suživotu bučnih cvrčaka i radišnih mrava inspiriranoj Ezopovom basnom i dalje se može pogledati u kinima i na organiziranim školskim projekcijama širom Hrvatske, a dobio je i preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja za prikazivanje osnovnoškolcima.

  • +11
Luka Rukavina, redatelj animiranog filma Cvrčak i mravica Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Uz film su već objavljene pjesme i video spotovi za pjesme "Pjevati možeš i ti" i "Nema zime" u izvedbi Tare Thaller i Marka Petrića, a uskoro izlazi i spot za duet "Sretni dani". Autor songova je Coco Mosquito.

Likove su svojim glasovima oživjeli glumci i pjevači Tara Thaller, Marko Petrić, Filip Vidović Jadranka Krajina, Katarina Madirazza, Dušan Bućan, Dražen Čuček, Damir Martinović Mrle, Luka Petrušić, Domagoj Janković, Ivan Đuričić i Mladen Vasary.

Redatelj filma je Luka Rukavina koji je uz Ronu Žulj i koscenarist filma nastalog prema priči Darka Bakliže.

Glavni producent filma je tvrtka Diedra iz Zagreba, a koproducent Zagreb Film, a distributer Duplicato Media.