u čakovcu

Otvoren Muzej nematerijalne baštine 'Riznica Međimurja'

09.07.2021 u 23:53

Bionic
Reading

U zgradi uz fortifikaciju Starog grada u Čakovcu u petak je otvoren Muzej nematerijalne baštine 'Riznica Međimurja', a projekt obnove i uređenja vrijedan 40,8 milijuna kuna sufinanciran je iz Europske unije

Radovi na rekonstrukciji i revitalizaciji fortifikacije Starog grada u Muzej nematerijalne baštine 'Riznica Međimurja', koji je dio Muzeja Međimurja Čakovec, trajali su od 2018. godine.

Projekt je sa 85 posto sufinanciran sredstvima iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., investicijska potpora u kulturu i očuvanje baštine. Preostalih 15 posto investicija je Međimurske županije. Muzej na oko 2700 kvadratnih metara nudi pogled u baštinu i povijest Međimurske županije, mitove i legende, priču o Zrinskima.

'Ovo je međimurska ideja, međimurska pamet i sposobnost privlačenja europskih sredstava, međimurski i europski novac, međimurski ponos u očuvanju onog najvrjednijeg što imamo, a to je međimurska kultura, naše vrijednosti koje su utemeljene u našem identitetu', rekao je župan Matija Posavec.

Na otvorenju je bio i izaslanik predsjednika Republike, njegov savjetnik za kulturu Zdravko Zima, koji je naglasio kako se otvaranjem Riznica Međimurja Čakovec zrcali prema svijetu i pokazuje kako se treba odnositi prema prošlosti i prema tradiciji.

'Ovo je velik datum i zbog toga što naši kulturni, a samim tim i turistički aduti nisu samo Dubrovnik, Split, Šibenik. Naši aduti su isto tako Čakovec, Varaždin, Đakovo i drugi kontinentalni punktovi', kazao je Zima.

Ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan rekla je kako otvaranjem novog muzeja žele uz hrvatske privući i turiste iz susjednih zemalja. 'Imamo nove muzeje, organizirane izlete i mislim da za posjetitelja imamo programa za cijeli vikend u Međimurju', rekla je.