KRATKOMETRAŽNI FILMOVI

Otvoren jubilarni 20. Tabor Film Festival

07.07.2022 u 23:00

Bionic
Reading

Na jubilarnom, 20. po redu Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma Tabor Film Festival otvorenom u četvrtak u dvorcu Veliki Tabor u Desiniću premijerno će se prikazati 20 svjetskih i tri hrvatska filmska naslova

Posjetitelje Tabor Film Festivala koji traje do 10. srpnja očekuje 100 filmova iz više od 30 zemalja.

Marin Leo Janković, direktor TFF-a, naglasio je kako će među brojnim gostima biti i oni iz dalekog Brazila.

„Zaštitni znak TFF-a je i popratni program Noć žive publike koji se ove godine odvija u subotu, to je program u kojem publika aktivno sudjeluje, a vodi ga glumac zagrebačkog kazališta Kerempuh Matija Šakoranja”, rekao je Jaković te istaknuo da "srce festivala čini kamp".

Filmovima iz međunarodne konkurencije otvoren je ovogodišnji TFF, a u narednim danima ljubitelje filma očekuje pet programskih i tematskih cjelina pod nazivima O zlu, drugim sredstvima, Maskirane meditacije, Vrli novi svijet, Između sna i jave te Putovanja kroz prostor i vrijeme.

Umjetnički direktor TFF Ivan Ramljak odabrao je filmove koji će se prikazivati sljedeća četiri dana, a pri odabiru se vodio isključivo kvalitetom i zanimljivošću samog filma.

„Ono što tražim u sedam godina otkad radim ovaj posao je filmove koji imaju nešto novo, zanimljivo, drugačije - ili u formi ili u sadržaju.  Ne biram filmove koji su pobijedili na najvećim festivalima”, rekao je Ramljak.

Dodao je kako je konstanta TFF-a odličan program te kako je to jedinstven festival koji se sustavno bavi kratkim filmom u svim njegovim formama.

Sabrina Herak Smoković, izvršna direktorica Tabor Film Festivala opisala je novitet ovogodišnjeg festivala TaborPRO, prvu edukativno-profesionalnu platformu u Krapinsko-zagorskoj županiji i šire koja će ugostiti šestero studenata iz regije kako bi, u suradnji s mentoricama i filmskim djelatnicama Martinom Petrović i Anitom Čeko, mogli razvijati prve kratkometražne profesionalne filmove.

Među filmovima u utrci za Grand Prix naći će se i oni nagrađivani na najvećim svjetskim festivalima, a u domaćoj konkurenciji posjetitelje očekuju tri svjetske premijere Vlaste Delimar i Dana Okija te redateljice Ane Klepo.