11. svibanj

Otvara se izložba o baštini otoka Visa u Klovićevim dvorima

10.05.2023 u 14:59

Bionic
Reading

Više od 750 najreprezentativnijih spomenika Arheološkog muzeja u Splitu pronađenih na prostoru otoka i grada Visa predstavit će se na zagrebačkoj izložbi "Vis-à -Vis 200 – Arheološka baština otoka Visa", koja se otvara 11. svibnja u Galeriji Klovićevi dvori

Prvotno postavljena u Splitu u povodu 200. obljetnice osnutka splitskoga Arheološkog muzeja, izložba otkriva manje poznatu, ali iznimno važnu baštinu Visa.

Koautorica izložbe Jelena Jovanović, viša kustosica Arheološkog muzeja u Splitu, rekla je da su tom obljetničkom i retrospektivnom izložbom željeli istaknuti lokalitet Issa smješten u gradu Visu, što je jedan od najznačajnijih i najvećih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj.

"Prvi put smo prikupili više od 750 raznih eksponata pronađenih na Visu, od najstarijeg ulomka impresso keramike starog šest tisuća godina do nalaza srebrnog nakita datiranog u 15. stoljeće", rekla je Jovanović novinarima.

Istaknula je da su htjeli ukazati na različite faze života i važnosti lokaliteta, od grčkog polisa i kolonije koja je bila vrlo moćna i bogata do kasnijeg rimskog grada, koji se najbolje vidi po monumentalnim dijelovima, poput gradskih zidina, termi, teatra, do razvijenog srednjeg vijeka.

Viša kustosica Jasmina Bavoljak podsjetila je na dug kontinuitet Klovićevih dvora u organizaciji arheoloških izložbi, od one koja se također bavila Visom i pokazala jedan od smjerova u kojem će se ići, do izložbi o Vučedolu, drevnoj kineskoj kulturi, Pompejima, nigerijskoj umjetnosti.

"Kontinuitet se pokušava nastaviti, ali arheološke izložbe su skupe u produkciji, ne samo zato što je materijal delikatan nego i po načinu postavljanja koji je potpuno drugačiji od umjetničkih izložbi", napomenula je.

  • +31
Konferencija povodom otvorenja izložbe Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Izrazila je nadu da će izložba pokazati ono o čemu Višani godinama sanjaju i za što sada skupljaju sredstva, a to je stalni muzej za arheološki materijal viške baštine, o čemu će se prirediti i prezentacija.

Izloženi su razni predmeti antičke Isse, od natpisa, skulptura, vaza do nakita, oružja, oruđa, novca, s naglaskom na grčki polis i njegov razvoj tijekom razdoblja helenizma.

Najstariji eksponat je ulomak impresso keramike iz starijeg neolitika iz Krajicine spile, a među najmlađima su srebrni nakit i elementi nošnje pokojnika (trojagodne naušnice, naušnice s granuliranim koljencima, puceta i kopčice), iz 15. stoljeća, pronađeni u grobu u Podselju. Najviše je keramičkih posuda od 4. st. pr. Krista do 1. st. poslije Krista.

Ističu se i brončana glava božice Artemide, kameni grčki natpisi i nadgrobni spomenici, među kojima je i najstariji grčki natpis u stihu pronađen u Hrvatskoj, onaj na steli isejskog junaka Kalije.

Nakon složenih restauratorsko-konzervatorskih radova prvi put se predstavljaju dvije monumentalne rimske carske skulpture iz Ise, dok će se treća, isejski lorikat (kip u oklopu), moći vidjeti u Lapidariju Arheološkog muzeja.

Održat će se likovne radionice izrade replika grčke keramike te stakla.

Izložba će biti otvorena do 2. srpnja.