USPRKOS SVEMU

'Otkaz Frljiću i Blaževiću' za početak Riječkih ljetnih noći

15.06.2015 u 20:05

Bionic
Reading

Umjetnički voditelj festivala Riječke ljetne noći i ravnatelj Opere HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević u ponedjeljak je na konferenciji za novinare u povodu otvorenja festivala rekao da se program sastavljao ne bježeći od raznolikosti tema, uključujući i političke

Prvi dio programa tako će više kritički govoriti o nekim pitanjima u društvu. Festival se održava pod motom 'Usprkos svemu!', a to, kako je objasnio Blažević, znači da se ne odustaje od Riječkih ljetnih noći, kako je rekao, 'usprkos predrasudama, krizi, marginalizaciji, lažima, sumnji - usprkos svemu'.

Istaknuo je da je značajka ovogodišnjega festivala uključenje u organizaciju i provedbu svih riječkih gradskih ustanova u kulturi.

Blažević je, predstavivši niz sponzora festivala, ustvrdio da njihov interes otklanja sumnje u uspješnost poslovanja te umjetničku kvalitetu, koja dopire 'iz nekih krugova', kako je kazao.

Intendant HNK Ivana pl. Zajca Oliver Frljić ocijenio je da će publika na festivalu moći vidjeti niz kvalitetnih predstava i drugih događanja.

Elemente programa predstavili su ravnatelji ustanova u kulturi pa je ravnateljica Art-kina Croatia Slobodanka Mišković najavila otvorenje ljetnog kina 19. lipnja projekcijom pobjedničkih filmova ovogodišnjeg Animafesta, ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Zrinka Kolak-Fabijan predstavila je izvedbu dviju predstava na otvorenom, nove predstave 'Trsatski zmaj' i uspješnice ovog kazališta, 'Sedam kozlini i jedan bedni vuk', ravnatelj Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Slaven Tolj je najavio izvedbu šest performansa tijekom trajanja festivala s početkom u ponoć a ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović otvorenje izložbe 'Kazalište priča' na dan početka festivala, 18. lipnja.

Ovogodišnje, 12. Riječke ljetne noći otvaraju se performansom Olivera Frljića i Marina Blaževića pred zgradom HNK nazvanim 'Otkaz Frljiću i Blaževiću', a uslijedit će koncert filmske glazbe Johna Williamsa na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske.

Središnji događaj festivala je integralna izvedba Frljićeve i Blaževićeve 'Trilogije o hrvatskom fašizmu', s premijerom 22. lipnja, koja je objediniti sve tri predstave trilogije, 'Bakhe', 'Aleksandru Zec' i 'Hrvatskog glumište' u jednoj večeri.

Na programu festivala je 56 događanja na 17 lokacija a završava 18. srpnja projekcijom filma Stevena Spielberga 'Ralje'