Biografski dokumentarac

Osvojite poklon paket povodom zagrebačke premijere filma 'Tusta'

24.09.2019 u 13:47

Bionic
Reading

Biografski dokumentarac o najvećem frontmenu ex-Yu punk-rock scene, čovjeku koji je prerastao glazbu i postao simbolom slobodnog mišljenja i zdravog razuma

Nakon svjetske premijere na ovogodišnjem Motovun film festivalu, gostovanja na Dokufestu u Prizrenu, jednom od najbitnijih regionalnih festivala dokumentarnog filma i nagrade publike na 17. Liburnia film festivalu u Opatiji – dugometražni biografski dokumentarac “Tusta”, redatelja Andreja Korovljeva i zagrebačke produkcijske kuće Factum, kreće na turneju po nezavisnim i art-kinima diljem Hrvatske i regije.

Zagrebačka premijera održat će se 30. rujna u Kinu Studentskog Centra u 19,30 sati. Na njoj će sudjelovati scenarist i redatelj Andrej Korovljev, producent Nenad Puhovski i još niz drugih zaslužnih za realizaciju filma.

Dugometražni dokumentarac Tusta približava nas životu Branka Črnca Tuste, frontmana legendarnog punk-rock banda KUD Idijoti iz Pule. Kroz arhivske materijale i intervjue s gitaristom Sašom Milovanovićem Verudom, basistom Nenadom Marjanovićem Fricom, bubnjarem Diegom Bosuscom Pticom, te kolegama i suvremenicima, kao što su izdavač njihovih prvih albuma Boris Furlan, glazbeni kritičari Petar Janjatović i Dragan Kremer, glazbenici Zoran Predin, Damir Urban i Sejo Sexon, prvi dio filma govori o neočekivanom proboju i meteorskom usponu pulskog sastava. Drugi čin ove specifične rock and roll priče posvećen je ograničenom djelovanju benda i zabranama koje su doživljavali uslijed rata i nacionalističkog ozračja u Hrvatskoj. Nepoljuljanih ideala i beskompromisnog stava, Tusta i KUD Idijoti bili su prvi hrvatski bend koji je nastupio u Srbiji nakon raspada SFRJ, na danas legendarnom koncertu u beogradskoj Hali sportova 2000. godine. Konačno, u finalnom segmentu filma, redatelj Andrej Korovljev fokusira se na posljednje godine i prerani kraj Tustinog života kroz dirljiva svjedočenja članova obitelji i prijatelja, gdje otkrivamo njegovu manje poznatu, intimnu, ljudsku dimenziju bez koje ne bi mogao steći takav društveni značaj.

Premijeru u Zagrebu vodit će Paola Orlić, producentica kulturnih manifestacija, a ulaznice će se online moći kupiti na Entrio internetskoj stranici putem sljedeće poveznice: https://www.entrio.hr/event/tusta-zagrebacka-premijera-6863 i na blagajni Teatra &TD, svaki dan od 11 – 13 sati i od 18 – 19,30 sati.

Film će, nakon premijere, od 1. do 6. listopada biti dio redovnog repertoara Kina SC također s početkom u 19,30 sati.

Za sve obožavatelje KUD Idijota na premijeri će biti dostupno i redizajnirano dvostruko LP i CD izdanje legendarnog albuma Gratis Hits Live iz 1999. godine koji se snimao u pulskom rock-klubu Uljanik i koji je nedavno objavila diskografska kuća Dancing Bear.

Nakon Zagreba, film u listopadu putuje u Osijek i Split. Riječka publika imat će ga priliku premijerno pogledati 21. studenog, a hrvatska turneja završava u Tustinom gradu – Puli. Ondje će se film prikazati 14. prosinca kao dio programa manifestacije 25. Sa(n)jam knjige u Istri. Redovna kino distribucija odvijat će se do kraja godine u nezavisnim hrvatskim kinima usporedno s filmskim premijerama. U planu su i premijere u kinima diljem regije.

Sve informacije o prikazivanju filma Tusta mogu se pratiti na službenoj Facebook stranici filma: https://web.facebook.com/DokumentarnifilmTusta/

Čitateljima tportala povodom zagrebačke premijere filma 'Tusta' darujemo jedan poklon paket (jedan CD 'Gratis Hits Live', 2 ulaznice za premijeru filma Tusta - 30.9. u Kinu SC u 19,30 sati, jednu Tusta majicu), a dobitnik je Renata Horvat.