ZLOUPORABA POLOŽAJA

Osumnjičeni Prlender član Šipuševa Kulturnog vijeća

10.08.2015 u 16:10

Bionic
Reading

Bivši intendant Dubrovačkih ljetnih igara Ivica Prlender, protiv kojega je prošle godine dubrovačka policija podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje u zlouporabe u gospodarskom poslovanju, na prijedlog ministra Berislava Šipuša imenovan je novim članom Kulturnog vijeća za dramsku i plesnu umjetnost te izvedbene umjetnosti Ministarstva kulture

Prlender je za Večernji list izjavio da ga je Ministar kulture Berislav Šipuš kontaktirao i pitao je li spreman biti član Vijeća, na što mu je on potvrdno odgovorio.

Ističući da Državno odvjetništvo nije podiglo optužnicu, Prlender optužbe za pronevjeru naziva smijurijom koju teško podnosi.

'Zakon ih ne obvezuje da to učine u roku, a ja bih volio da su je podigli odmah ako imaju dokaza jer bih se mogao obraniti. U navedenom razdoblju raspolagao sam s 12 milijuna eura. Spremiti na stranu 10 tisuća eura od ukupnog iznosa je glupo ako imaš namjeru krasti', rekao je Večernjem listuIvica Prlender

Podsjetimo, Dubrovačko-neretvanska policija u svibnju prošle godine protiv osumnjičenog 57-godišnjaka, kojemu nije navedeno ime, nadležnom državnom odvjetništvu podnijela je kaznenu prijavu zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i protupravnog prisvajanja 76 tisuća kuna.

U policijskom priopćenju navedeno je da se po dovršetku istrage, 57-godišnjaka 'sumnjiči da je kao odgovorna osoba jedne kulturne ustanove s područja Dubrovnika, i ujedno osoba ovlaštena za raspolaganje novčanim sredstvima, u razdoblju od početka 2010. do kraja 2012. godine, iskoristivši svoje ovlasti, oštetio spomenutu kulturnu ustanovu za iznos od preko 76.000 kuna i za navedeni iznos sebi pribavio protupravnu imovinsku korist'.

Prlender, koji je u tri mandata na mjestu intendanta Dubrovačkih ljetnih igara bio 11 godina (do 2013.), za optužbe je doznao od prijatelja i ostao zatečen, jer ga nitko od nadležnih nije kontaktirao tijekom istrage ili revizije poslovanja Igara niti mu je itko tijekom revizije postavljao pitanje o navodno počinjenim nepravilnostima i zatražio od njega očitovanje.