POSTIGNUT JE DOGOVOR

Osnovan konzorcij nacionalnih kazališnih kuća K-HNK

28.04.2022 u 22:04

Bionic
Reading

Pet nacionalnih kazališnih kuća, iz Zagreba, Rijeke, Splita, Osijeka i Varaždina, postiglo je dogovor o osnivanju i funkcioniranju kazališnog konzorcija K-HNK, što je od iznimnog značaja za kulturu u Hrvatskoj, izvijestili su u četvrtak u Osijeku predstavnici tih kazališta

Koordinator projekta i intendant riječkog HNK Marin Blažević rekao je na konferenciji za novinare da će konzorcij idućih sezona djelovati na dva osnovna načina. Prvi je razmjena predstava, s ciljem zajedničkog pretplatničkog ciklusa, a drugi su koprodukcije.

Od iduće sezone svaki HNK imat će zasebni pretplatnički ciklus koji će obuhvatiti pet do sedam predstava iz drugih nacionalnih kazališnih kuća, koji će se u svim kazalištima zvati "K-HNK", objasnio je.

Kao konzorcij obvezujemo se u svakoj sezoni na tri do četiri koprodukcije, različitog opsega i složenosti, između različitih kazališta, koje će se, kao i gostovanja, posebno financirati u sklopu programa konzorcija, kojim će svake godine koordinirati jedan intendant, rekao je Blažević.

Dodao je da bi ovaj model suradnje samo tijekom iduće sezone omogućio 35 gostovanja različitih HNK-a u drugim gradovima.

Blažević ističe da članovi konzorcija ne žele da K-HNK postane ekskluzivan klub, u kojem će surađivati samo pet nacionalnih kazališta, već žele razmjene i koprodukcije s manjim kazalištima u Hrvatskoj ili susjedstvu.

Obuljen Koržinek: Riječ je o jednom od važnijih projekata u realizaciji koncepcije kulturne politike

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ocijenila je da je riječ o iznimno važnom projektu i jednom od važnijih u realizaciji koncepcije kulturne politike.

Podsjetila je da se ova ideja intendanata o tome kako postaviti održivi sustav stvarala nekoliko godina te da je zato sigurna da će biti uspješna, "jer je sve dobro promišljeno".

Veća suradnja umjetnika uvijek je poticajna, smatra Obuljen Koržinek. Ovaj tip suradnje, koji će se dodatno financirati, nije jedinstven samo za kazališta, jer je već pokrenuta i međumuzejska suradnja, napomenula je.

Mi smo zemlja velike tradicije, ali ograničenih produkcijskih kapaciteta, i neizmjerno je važno da se ovako povezujemo i umrežavamo. Ovako će i naše institucije dobiti više, a puno više od svih nas dobit će publika, istaknula je ministrica.

Kazala je da je ovakav oblik suradnje, i mogućnost njezina financiranja, anticipiran u novome zakonu o kazalištima na kojemu se radi, te je najavila da će se taj oblik suradnje povezati i s nacionalnim festivalima.

Intendantica osječkog HNK Dražena Vrselja rekla je da se već nekoliko puta pokušalo pokrenuti ovu inicijativu naglasivši da taj model rada donosi velike koristi u radu kazališta te da je u pitanju jedinstveni i dugoročni projekt nacionalnih kazališnih kuća, koji će zasigurno zaživjeti.

Intendantica varaždinskog HNK Senka Bulić ocijenila je da su koprodukcije budućnost i važne jer se u njima vidi kulturna strategija.

To je sjajan model koji će omogućiti dodatne sadržaje, obogatiti repertoar i poticati kreativnost, dodala je.