'SAMOUBOJICA'

Opasno smiješna predstava koju je Staljin branio premijerno u Kerempuhu

06.04.2018 u 14:25

Bionic
Reading

U zagrebačkom Satiričkom kazalištu Kerempuh 13. travnja premijerno se prikazuje predstava 'Samoubojica' Nikolaja Erdmana iz 1928. u režiji Vite Taufera. Glavnu ulogu tumači Borko Perić, a igraju i Csilla Barath Bastaić, Vedran Mlikota, Linda Begonja, Hrvoje Kečkeš, Ornela Vištica i dr.

Satirična drama 'Samoubojica' iz 1928. danas se smatra jednim od najvećih klasičnih tekstova svjetske dramatrugije, a autoru Nikolaju Erdmanu priskrbila je titulu nasljednika Čehova i Gogolja. U Sovjetskom Savezu je bila zabranjena sve do 1982., a Staljin osobno nazvao ju je 'praznom i potencijalno zloćudnom'.

Glavni lik je nezaposleni Semjon koji ovisi o maloj plaći svoje žene Maše. Ne može dobiti radnu dozvolu, a svađa s punicom vodi ga do krajnjeg očaja u kojem odlučuje da je najbolje oduzeti si život.

'Kada se gubi ljudskost, kada nije bitno tko si nego kakvim se predstavljaš, kada pojedinac više vrijedi mrtav nego živ – to je definitivno znak alarma. Naše zvono već zvoni. Ne u Rusiji 1928. Nego u Hrvatskoj danas', poručuju iz Kerempuha na čijoj će sceni predstava 'Samoubojica' oživjeti pretpremijerno 12. travnja, a premijerno 13. travnja.

Režiju potpisuje Vito Taufer, Dora Delbianco autorica je adaptacije i dramaturginje, a pored Borka Perića glume Csilla Barath Bastaić, Elizabeta Kukić, Vedran Mlikota, Anita Matić Delić, Luka Petrušić, Matija Šakoronja, Filip Detelić, Linda Begonja, Hrvoje Kečkeš, Ornela Vištica, Mirela Videk, Josip Brakus, Karlo Mlinar i Filip Sertić.