25. veljače

Odgađa se svečana izvedba 'Stilskih vježbi' u zagrebačkom HNK-u

26.01.2018 u 09:46

Bionic
Reading

Zbog bolesti glumca odgađa se svečana izvedba u povodu 50 godina izvođenja predstave 'Stilske vježbe', koja se trebala održati 28. siječnja u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu, a obilježavanje će se umjesto toga održati 25. veljače, također u HNK-u Zagreb

Ulaznice kupljene za 28. siječnja vrijede za 25. veljače, a povrat novca za kupljenje ulaznice moguć je putem kojim su kupljene, priopćeno je iz Kazališta Planet Art.

Također, izvedbe 'Stilskih vježbi' u Maloj sceni 2., 4. i 25. veljače prebacuju se za 16. i 17. veljače i 2. ožujka, također u Maloj sceni. Ulaznice kupljene za 2. veljače vrijede za 16. veljače. Ulaznice kupljene za 4. veljače vrijede za 17. veljače. Ulaznice kupljene za 25. veljače vrijede za 2. ožujka. Povrat novca za kupljenje ulaznice moguć je putem kojim su kupljene.

Legendarna predstava 'Stilske vježbe', u kojoj glumci Pero Kvrgić i Lela Margitić na dvadesetak različitih načina tumače jednu zgodu iz tramvaja, ove godine obilježavaju 50 godina kontinuiranog izvođenja.

  • +3
Stilske vježbe Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Planet Art

'Stilske vježbe' je 1968. u Teatru ITD postavio redatelj Tomislav Radić po djelu francuskoga književnika, pjesnika i esejista Raymonda Queneaua 'Exercices de style' iz 1947., u kojemu je na 99 načina ispripovijedao priču iz crne kronike. Radić, uz Tonka Maroevića, potpisuje prijevod i adaptaciju.

Prvotno zamišljena kao studentski projekt, predstava je nadrasla očekivanja i postala hit sezone odmah po premijeri, održanoj 19. siječnja 1968. u maloj dvorani Teatra ITD, s Mijom Oremović kao prvom partnericom Kvrgiću.

Oremović je igrala u šezdesetak predstava prve sezone izvođenja, da bi 1970. ulogu Nje preuzela Lela Margitić. U međuvremenu, predstava je ušla u legendu - snimljena je za televiziju i radio, te postala fenomen svjetskih razmjera kao najdulje izvođena predstava na svijetu s istim glumačkim postavom, što joj je 2008. donijelo uvrštenje u Guinessovu knjigu rekorda.

Tijekom 50 godina izvođenja predstava je osvojila brojne nagrade, te gostovala u gotovo svim većim gradovima i mjestima diljem Hrvatske i regije. Od 2007. izvodi se u produkciji Kazališta Planet Art.